100 гривень за долар: чим здивує курс у 2023 році

30 грудня 2022, 06:00
Гривня в новому році буде поступово перетворюватися на папір.
Економіст Олег Соскін розповів, як врятувати гривню в умовах війни з Росією
На думку Олега Соскіна, потрібно готуватися до обвалу курсу до 100 гривень за долар / Колаж Главред, УНІАН

Новий 2023 рік буде складним для України, української економіки та гривні. Не варто зберігати гроші в гривні, краще її міняти на американські долари, швейцарські франки, англійські фунти і євро – будь-яку вільно конвертовану валюту. З такими валютами в 2023 році нічого апокаліптичного не трапиться.

Тим, у кого немає грошей і заощаджень, щоб міняти, я б рекомендував головне – виїхати з обстрілюваних територій, в тому числі з Києва. Краще перебратися в західні області: Чернівецьку, частково Хмельницьку, Вінницьку, Закарпатську, Івано-Франківську. Це найкращі ареали для проживання сьогодні. А от по Волині і Львову Путін буде завдавати ударів.

Обов'язково в 2023 році потрібно тримати готівку.

Гривня поступово буде перетворюватися на папір, тому що Нацбанк знову надрукував гривні на 15 мільярдів, щоб викупити ОВДП, тому що Мінфіну потрібно було погасити старі борги – 14,4 мільярда. Це називається емісією. А будь-яка емісія – це девальвація. А будь-яка девальвація – це інфляція.

Уряду потрібно було дозволити обіг в Україні будь-яких вільно конвертованих валют: американського долара, євро, фунта стерлінгів, швейцарського франка. Як тільки це буде зроблено, як тільки буде зменшено податок на додану вартість до 5%, як тільки буде прибраний податок із прибутку і введений податок на покупку в розмірі 4%, гроші підуть в оборот. Як тільки буде дозволено користуватися іншими валютами, всі гроші піднімуться назовні, в результаті чого почне наповнюватися державний бюджет.

Плюс потрібно зменшити податкове навантаження, зокрема, скасувати військовий збір і зробити податок для фізосіб максимум 10%, зняти всі обмеження з бізнесу і взагалі не займатися його регулюванням – він сам все вирішить. Якщо ПДВ буде 5%, не потрібно буде платити експортне повернення 20%. У цьому випадку все одразу подешевшає, і гроші вийдуть назовні, при цьому підуть контрабанда і контрафакт, тобто буде знищена тіньова економіка.

Крім того, можна сміливо зняти прикордонників із західного кордону України – вони там не потрібні. Можна домовитися з поляками, румунами, угорцями, словаками і молдаванами про єдиний митний контроль і розподілити митний збір та акциз. І тоді одразу з'являться гроші.

Якщо нічого з перерахованого не робити, на нашу економіку чекає крах. Нескінченно друкувати гривню не можна. Я був радником у Кравчука, Кучми, консультував Ющенка і бачив, до чого приводили подібні дії.

Гривня вже обвалилася на 50% – курс був 24 гривні за долар, а став 40. Але потрібно готуватися до наступного обвалу – до 100 гривень за долар (це неминуче при збереженні нинішньої монетарної політики).

Якщо Україна в 2023 році зуміє повернути всі свої окуповані території, це позитивно позначиться і на курсі гривні. Ситуація одразу стабілізується.

Якщо українські війська прорвуться в Луганську область або знищать Херсонський мішок на лівому березі Дніпра і увійдуть до Криму, у нас усе буде стабільно, а от у Росії почнуться внутрішні заворушення.

Так станеться, якщо ЗСУ до Нового року почнуть накатом просуватися вперед і на плечах ворога входити в Крим. Такі події означатимуть крах путінського режиму. Це станеться не одразу, але почнуться конвульсії і внутрішні зіткнення в РФ – дракон одразу не дохне. Але це буде колосальною стабілізацією України. Втім, податки потрібно зменшити все одно, щоб дати бізнесу спокійно жити.

Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства, політолог і економіст, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти