200 рублів за долар – не межа: як у Росії ховають рубль

9 березня 2022, 17:16оновлено 30 березня 2022, 16:43
Кремлівським бухгалтерам пора взяти калькулятор і підрахувати не тільки прямі витрати на неподобства, що кояться в Україні, а й заморожені ЗВР та інші непоправні економічні втрати.
Борги перед нерезидентами в РФ доведеться віддавати
Уже днями стартова ціна "зеленого" в білокам'яній буде 200 рублів / yeghiazaryan.info

О пів на першу ночі 9 березня Центробанк РФ поховав російський рубль як регіональну конвертовану валюту. Відтепер банкам у РФ заборонено продавати населенню готівкову валюту, а знімати валюту з валютних вкладів можна тільки в обсязі до 10 тисяч доларів США, причому якщо валюта вкладу не долари, банки зобов'язали видавати тільки долари.

Про що говорять ухвалені рішення?

По-перше, курс рубля на FOREX полетів вище 155 рублів за долар, а на готівковому ринку Москви на вихідних купити можна було вже по 170-200 рублів. Зрозуміло, що у відповідь на такі дії з'явиться чорний ринок, і приблизно до четверга стартова ціна "зеленого" в білокам'яній буде 200 рублів. Ринок роздвоїться на чорний готівковий і білий безготівковий. Безготівковий буде регулюватися вручну, дозволами і заборонами на імпорт і експорт, а чорний ринок буде реагувати тільки на скидання в систему готівкової валюти і санкції.

відео дня

По-друге, як я раніше і припускав, у Центробанку РФ було не все в порядку з валютними резервами. Очевидно, в ЗВР було дуже мало готівки, яка, в свою чергу, була представлена готівкою доларами США і дуже невеликим обсягом євро. Швидше за все, частка ЗВР, заморожених у США, ЄС і Швейцарії, виявилася більше, ніж розраховували експерти.

На тлі прийдешніх обмежень ЦБ РФ на продаж золота з резервів, вималювалася вкрай неприємна для РФ правда про те, що великим ресурсним компаніям просто оголосити дефолт по євробондах не вдасться, оскільки тоді їхнє майно за кордоном опиниться під ризиком арешту і вилучення.

Перший доказ вже з'явився – свої єврооблігації на 1,3 млрд доларів 7 березня погасив Газпром. Погашений випуск був розміщений в 2007 році з купоном 6,51% річних, організаторами угоди виступили Morgan Stanley і Credit Suisse. А це означає, що в більшості випадків борги перед нерезидентами доведеться віддавати "живою валютою", і не за рахунок заморожених ЗВР Центробанку, а за рахунок живих надходжень від експорту газу.

читайте такожБез Mastercard, Apple, зарубіжних авто і гугл-карт: у Росії настає нове "казкове" життя

В-третіх, на практиці це означає, що в платіжному балансі РФ малюється діра, коли приплив по товарному експорту нівелюється мінусом від необхідності гасити старі борги. Дефолт – не вихід, тому що одразу ж постане питання про те, чиї труби на дні Балтики і в ЄС, і чий там газ, нафта тощо. До кінця літа тільки одному Газпрому потрібно ще погасити облігацій на 1 млрд доларів і 0,5 млрд швейцарських франків.

Ця ситуація – біда і для самих держкорпорацій, оскільки якщо тільки гасити облігації і не заповнювати пасиви, то впаде обсяг оборотних коштів таких компаній. Ідея гасити зобов'язання рублями на спеціальний рахунок за курсом, намальованим Центробанком, дуже хитра, але вона не всім підійде, ось Газпрому не підійшла, тобто вона може лише пом'якшити удар по держкорпораціях і великому бізнесу, але не більше того.

читайте такожСША планують вбити останню надію Путіна

Якщо заморозка ЗВР ЦБ РФ оцінювалася приблизно в два річних ВВП України, то зменшення оборотних коштів корпоративного сегмента економіки виллється вже у 2-3 річних ВВП України. Схоже, що кремлівським бухгалтерам пора взяти калькулятор і підрахувати не тільки прямі витрати на неподобства, що кояться в Україні (приблизно 20 млрд в день), а ще врахувати заморожені ЗВР, плюс втрату частини оборотного капіталу хоча б держкорпораціями та інші непоправні економічні втрати (наприклад, від здешевлення акцій держкомпаній, дисконтів на продаж золота з ЗВР, знижок на нафту марки URALS).

Віталій Шапран, член Українського товариства фінансових аналітиків

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти