5 причин того, що війна в Україну прийшла надовго

13 березня 2022, 06:27
За підсумками 2 тижнів війни видно, що Штати коригують свою санкційну політику виходячи зі своїх побажань, а не реальних потреб України.
США, Росія
Чим більше Росія грузне в Україні, тим краще буде для США / Reuters

Більше двох тижнів триває війна. Я думаю, настав час повернутися до роздумів про те, що відбувається навколо України і які інтереси зовнішніх гравців.

Почну із США, бо тут закручується неймовірно цікава геополітична гра.

Вторгнення РФ в Україну дозволило США перейти до "плану Б" щодо Росії. Якщо не вийшло "нейтралізувати" / "заморозити" російський напрямок через політичний компроміс, значить курс буде на ослаблення через ескалацію, санкції і тиск.

відео дня

Благо, Росія сама підвела до цього варіанту, прийнявши недалекоглядне і незграбне рішення вторгнутися в Україну і обрушити свою зовнішню політику останніх 15 років.

Кінцева мета у США не змінилася-перемогти в глобальному протистоянні з Китаєм.

Війна в Україні сформувала у Штатів кілька тактичних, ситуативних інтересів на цьому напрямку, не всі з яких, на жаль, безпосередньо пов'язані з Україною, але які можуть наблизити їх до вищезгаданої кінцевої мети:

1. Витіснити РФ з нафтогазового ринку або зменшити їх частку. Частину ринку зайняти самим. Для цього вони навіть" розгорнулися над Атлантикою " відразу в декількох питаннях.

По-перше, почали переговори з президентом Венесуели Ніколасом Мадуро, якого ще недавно навіть не визнавали, щоб вивільнити з-під санкцій венесуельську нафту.

По-друге, прискорили переговори про підписання "ядерної угоди" з Іраном, щоб пустити іранську нафту на ринок і посунути російську.

По-третє, вийшли на прямий контакт з самопроголошеним лівійським урядом на сході, яке до цього навіть не визнавали, а робили ставку на західне на чолі з Абдель-Хамідом Дбейбой.

По-четверте, почали торги з Саудією і ОАЕ, щоб вони збільшили видобуток нафти в рамках ОПЕК. Байден навіть готовий порушити свою принципову відмову розмовляти з Мухаммедом бін Сальманом заради цього.

2. Перехопити у РФ перетоки зернових поставок і посилити свої позиції у світовій продовольчій політиці. Зараз через війну дефіцит відчувають багато країн Близького Сходу і Африки. Штати-одні з лідерів ринку разом з Канадою, Австралією, Францією та іншими.

3. Обкласти Росію середньо - і довгостроковими санкціями, посиливши технологічний розрив з рештою світу, створюючи грунт або під компроміс у майбутньому, або під зміну еліт на більш прийнятних для Вашингтона.

4. Зміцнити позиції проамериканських сил в Європі на хвилі солідаризації з Україною і необхідності стримувати російську військову загрозу. Не тільки в традиційно проамериканських Польщі або країнах Балтії, але і в Західній Європі, наприклад умовляючи Фінляндію і Швецію вступити в НАТО, а Німеччину збільшити витрати на Альянс.

5. По можливості, підвести під логіку антиросійських санкцій Китай, створюючи реальність, в якій є лише дві сторони історії, що відбувається на наших очах - правильна і неправильна, "за нас або проти нас", моральна і аморальна, третього шляху не дано. Ключове для США-переконати європейців у тому, що КНР - теж зло, яке допомагає Росії. Це по суті продовження спроб Байдена в 2021 році сколотити нову глобальну західну коаліцію проти Китаю на базі Союзу США, Європи та азіатських партнерів.

Для України всі пункти, пов'язані з ослабленням РФ, тактично нам вигідні, оскільки дозволяють збільшувати ризики і витрати противника на війну з нами, змушуючи Москву врешті-решт пом'якшувати свої вимоги на переговорах.

Однак довгостроково не вся політика США йде нам в плюс.

Зокрема, за підсумками 2 тижнів видно, що Штати коригують свою санкційну політику виходячи зі своїх побажань, а не реальних військових/гуманітарних потреб України.

Вони дуже обережно вивіряють кожен крок, включаючи питання передачі нам техніки і озброєнь. Імовірно, вони мають намір вимотувати Росію стільки, скільки буде потрібно для досягнення всіх вище зазначених пунктів. Настрої в Києві для них не є найголовнішими при прийнятті рішень. Чим глибше Росія буде втягуватися у війну на території України, чим більше буде виснажуватися, тим для них краще і простіше.

Для нас це теж добре, але чим довше триває війна, тим більшої шкоди наноситься інфраструктурі, тим більше гине людей, тим складніше стає гуманітарна ситуація, тим більше виснажуються і наші ресурси, які теж не бездонні.

читайте такожШість вимог Києва до Росії, або як Україні не перетворитися на російську колоніюНу і не забуваємо про проміжні вибори до Конгресу в листопаді цього року. Байдену дуже потрібно показати хороший результат, інакше вони втрачають обидві палати парламенту. А це обнуляє всі його амбітні проекти у внутрішній політиці, на які він просив трильйони доларів.

Цинічно кажучи, українська історія добре лягає в електоральну логіку демократів майже за всіма пунктами, включаючи тему глобальної боротьби демократій проти автократій.

У нашому випадку, необхідно звертатися безпосередньо до американських виборців і населення, щоб коригувати зовнішню політику США на свою користь через громадську думку, щоб вони не затягували цю війну ручним управлінням санкцій заради того, щоб підняти гроші за рахунок експансії на декількох ринках, а також надали ту допомогу, якої ми зараз реально потребуємо.

Популярність президента України на Заході зараз дозволяє це робити. Питання лише у налаштуванні каналів комунікації англійською та іншими мовами. А Росія в будь-якому випадку буде у програші.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти