50 гривень за долар: чому гривня в 2022 році ризикує полетіти в тартарари

21 грудня 2021, 06:28оновлено 22 грудня 2021, 10:53
Якщо почнеться війна з РФ, станеться гіперінфляція, і буде, як говорив про гроші Попандопуло у "Весіллі в Малинівці": "Та бери все, я собі ще намалюю!".
Курс у 2022 році може впасти до 50 гривень за долар
Гривня навряд чи втримається в рамках закладеного в бюджет-2022 курсу / УНІАН

Вибудовуючи прогноз курсу гривні на 2022 рік, потрібно відштовхуватися від бюджету-2022, формування ВВП, а також від наявного державного боргу України і майбутніх виплат по ньому.

У новому році на обслуговування держборгу і виплату його тіла буде потрібно 21 мільярд доларів. Для України це дуже велика сума.

При цьому номінальний ВВП за два квартали 2022 року склав 80 мільярдів доларів, тобто за підсумками року він буде не більше 160 мільярдів доларів. Правда, міністр економіки очікує, що ВВП складе 195 мільярдів доларів. Однак це – фантастична цифра: якщо за два перші квартали 80 мільярдів, то звідки взятися решті сумі за останні два квартали? Це хіба що прилетить хтось із Марсу і додасть Україні суму, якої не вистачає.

відео дня

Якщо врахувати, що в 2021 році нам потрібно віддати 21 мільярд доларів, це означає, що 13% ВВП ми витратимо тільки на обслуговування боргу. При цьому передбачається, що влада збирається цю суму запозичити, оскільки держбюджет дефіцитний, і в України немає грошей, щоб сплачувати відсотки за кредитами.

В принципі, такий стан називається дефолтом: країна більше не може обслуговувати свій борг і відсотки по ньому. Тож усі наші правителі, не тільки нинішня влада, довели державу "до ручки".

Радіти деякому зростанню ВВП в 2021 році немає сенсу: воно обумовлене витратами на оборону, озброєння, армію, карально-поліцейські органи, а також на боротьбу з пандемією. Але все це – непродуктивні витрати, які не створюють додаткової вартості й додаткового продукту, хоча і дають деяке зростання ВВП. Цим ВВП не можна скористатися, він не створює добробут – навпаки, він його забирає.

Наше керівництво припускає, що до кінця 2022 року курс складе 28,6 гривень за долар. Але такі цифри можливі лише на папері.

читайте такожДраконівські умови для нових кредитів: чи загрожує Україні катастрофа без грошей МВФ

Наше керівництво розраховує на величезні запозичення через облігації внутрішньої державної позики, що передбачає виплату державою дуже великих відсотків – близько 13%. У нас розраховують на величезні кредити МВФ, Європейського центрального банку, Світового банку тощо.

Але при цьому у нас не враховують, наприклад, яким буде рішення Лондонського суду по 3 мільярдах доларів євробондів Януковича і Азарова. При Порошенку ми їх відмовилися обслуговувати, але тепер йдеться не просто про повернення 3 мільярдів доларів, але й про виплату відсотків штрафних санкцій. А там може набігти величезна сума – близько 6 мільярдів доларів додатково у випадку, якщо рішення суду буде не на нашу користь.

Отже, під нами закладена міна уповільненої дії.

читайте такожКурс гривні: яких сюрпризів чекати під ялинку

За таких умов складно припустити, за рахунок чого українське керівництво збирається підтримувати стабільність курсу. Об'єктивних підстав – немає. Якщо аналізувати бюджет і все, що "нарулила" влада, стає очевидним, що у нас все заточено на те, щоб набрати нових кредитів.

Якщо раптом зараз у світі почнеться турбулентність, війна або ще щось, не зрозуміло, де наші правителі візьмуть гроші. Тоді нам не залишиться нічого, окрім як оголошувати дефолт.

Враховуючи все перераховане вище, спрогнозувати, яким може бути курс гривні до кінця 2022 року, складно. Адже наприкінці 2022-го може йти війна з Росією і Білоруссю... У цьому випадку неминуча гіперінфляція, і буде, як говорив Попандопуло про гроші у "Весіллі в Малинівці": "Та бери все, я собі ще намалюю!".

Якщо війни не буде, а буде така сама "тягучка", як зараз, плюс якщо Україні дадуть нові кредити, то курс може втриматися в запланованих рамках – 28,6 гривень за долар, максимум – 30.

Наступного року потрібно повернути за боргами 21 мільярд доларів, плюс знадобиться ще 6 мільярдів. Плюс всі витрати на пандемію, оборону... Щоб закрити ці потреби, потрібно запозичити близько 30 мільярдів доларів. І це ми ще не враховуємо ціну на газ – якщо її врахувати, то владі взагалі не можна допускати девальвацію і потрібно здійснювати ревальвацію. З цінами на газ – потрібно запозичити 41 мільярд. Без 41 мільярда доларів нових запозичень влада гривню не утримає.

читайте такожВіялові відключення в 21 столітті: чого варто побоюватися українцям

Занадто багато "якщо" для того, щоб утриматися в прогнозованих курсових рамках. Поки що без додаткових запозичень все виглядає як ситуація дефолту. Якщо буде дефолт, гривня полетить у тартарари, і курс буде до 40-50 гривень за долар.

У 2022 році продовжиться знецінення долара і євро. Адже і США, і Євросоюз за повною програмою сьогодні друкують "вертолітні гроші".

Штати за час Трампа і Байдена надрукували і роздали 6 трильйонів доларів. Черговий імовірний шатдаун там може трапитися 17 лютого, і американці ніяк не можуть затвердити нову "стелю" державного боргу: зараз вона становить 30 трильйонів доларів, але цього мало – потрібно близько 40 трильйонів, а краще 50, щоб спокійно витрачати гроші. Це шалені цифри, які навіть складно собі уявити.

З іншого боку, долар по відношенню до євро під кінець 2021-го дещо зміцнився – один долар коштує 12 центів. Це означає, що Євросоюз теж впевнено друкує гроші і роздає "вертолітні" євро. У підсумку темп девальвації євро зрівнявся і навіть трохи випереджає темп девальвації долара.

Тож долар і євро падають одночасно.

Однак китайський лідер Сі Цзіньпін вирішив всіх обігнати і став друкувати китайську нацвалюту швидше за всіх. І от у Китаї реальний колапс – іпотечний. Дефолт найбільшого китайського забудовника Evergrande веде до повної зупинки ринку нерухомості та будівництва в Китаї, руйнується і первинний, і вторинний ринок. Це, в свою чергу, означає, що в Піднебесній руйнується іпотека. Вони не змогли запустити внутрішні механізми виробничого процесу. І, оскільки Китай зі своїм експортним сектором стає дуже токсичним для всіх, всі хочуть звільнитися від його експорту, у нього повинні почати падати експортні надходження. Що, власне, зараз і відбувається. Тобто приплив інвестицій у Китай майже припинився.

Плюс Сі Цзіньпін чітко оголосив лінію на захоплення Тайваню і, швидше за все, почне війну. Плюс фінансове руйнування Гонконгу.

Тож у Китаю вкрай складна ситуація.

читайте такожЧи може початися світова війна через Україну

Тому прогноз для світового валютного ринку на 2022 рік вкрай поганий. Цей рік буде несприятливим і для Заходу, і для Росії, і для Китаю, і для всіх решти. Питання лише в тому, у кого першого впаде фішка. Цілком імовірно, що це станеться в Китаї – надто вже швидко він набирає негативні системні елементи краху економіки. У нього руйнується ринкова капіталістична економіка, і він поступово переходить до моделі державного військового соціалізму. А це означає, що незабаром станеться гіперінфляція і стрімка девальвація національної валюти. Вона може скласти і 50, і 100, і 200%. Зрозуміло, це означатиме повний крах китайської економіки.

У Євросоюзі теж вкрай нестабільна ситуація. Споживча інфляція – просто страшна. Наприклад, за 11 місяців 2021 року в Німеччині споживча інфляція перевищила 5%, в США – 8-9%. Тобто за результатами року у всіх країнах ЄС буде дуже висока інфляція, швидше за все, двозначна.

читайте такожКсерокопія і казка: чому держбюджет-2022 нереалістичний

У Маастрихтських угодах говориться, що в європейських країнах споживча інфляція не повинна перевищувати 1,5%. А в зазвичай процвітаючій Німеччині вона за підсумками 2021 року може досягти 8,5-9%. Тобто в шість разів буде порушений показник Маастрихтських угод! Це божевілля.

А у Греції, Італії, Іспанії, Португалії інфляція буде ще більшою. Тобто фактично ми підходимо до краху світової економіки.

Що чекає на Україну в таких умовах – зрозуміло. На Заході чхнуть, а Україна потрапить до реанімації, на лікарняне ліжко.

Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства, політолог і економіст, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти