Агробарони - зло та загроза національній безпеці

24 лютого 2024, 06:10оновлено 25 лютого, 14:27
Зменшити відшкодування ПДВ на експорт зерна, кукурудзи, ріпака, сої тощо. Хоча б до 10%.
Агробарони - зло та загроза національній безпеці
Польща / коллаж Главред, фото УНИАН и Facebook

Cмішно читати глибокодумні розмови про "ефективне сільське господарство в Україні" та "неефективне у Польщі, яке субсидіює держава" ( до речі, це в цілому в ЄС, а не тільки в Польщі). Чергова підміна понять та нерозуміння як насправді працює економіка. "Ефективне" для кого? Для купки агробаронів? Реально всі українці дотують "ефективне сільське господарство" з меншою віддаччею для економіки ніж "нефективне у Польщі". Як ми всі дотуємо агробаронів?

- відшкодування ПДВ на експорті ( це стосується всіх експортерів сировини: залізна руда тощо)

- програми по міліорації, які йдуть з бюджета

відео дня

- скоро будемо платити за відновлення земель

- дотуємо знелюдненням територій, бо агробаронам чим менше людей живе тим краще, бо вони ім роботу не дають. Через них мільйони людей були змушені емігрувати в ЄС та працювати там, піднімаючи економіки тих країни ( Польщі у тому числі). Бо на відміну від промисловості, крупне товарне виробництво призводить до скорочення робочих місць у країні.

- дотуємо ризиками остаточно посваритися з поляками, оскільки їх все пофігу

- дотуємо високими цінами на продукти харчування, бо їм це нецікаво. Їм цікавіше вирощувати технічні культури, продавати за кордон, а гроші там залишати.

- Ставлять під загрозу наш вступ в ЄС, оскільки з такою примітивною еконмікою нас туди не будуть пускати.

Агробарони у нинішньому вигляді - це зло та загроза національній безпеці країні через знелюднення.

Що треба робити? Перенаправляти їх енергію та ресурс у промисловість, переробку тощо. Для цього підняти податки не на ФОПів, а на крупні латифудії. Від 1000 га - спокійно можна піднімати. Нехай Армію фінансують кращі, а не будинки за кордоном.

Зменшити відшкодування ПДВ на експорт зерна, кукурудзи, ріпака, сої тощо. Хоча б до 10%. Це і додаткові гроші для Армії і стимул займатися переробкою у країні. Тоді більш менш воно адекватно працювати буде.

Це на перший погляд у поляків "неправильно побудовано". Ну, з точки зору агробаронів звісно. А з точки зору користі для всієї економіки все зроблено правильно ( в Японії, до речі така ж система). Тому, що:

- дрібні фермери виробляють готовий продукт для харчування, що підвищує продовольчу безпеку та ціни низьки на продукти харчування

- дрібні фермери працевлаштовують усю родину та односельців. І українців до речі.

- дрібні фермери споживають в основному продукцію місцевого виробництва. До речі, першими споживачами продукції машинобудвання у Кореї та Японії після війн були як раз фермери, бо їм техніка була потрібна.

Тому державі вигідніше платити такі субсидії, які дають ефект для всієї економіки, а не купці каламутних людей, які викачують ресурси з країни. Як фінансові так і людські.

Хто такий Тарас Загородній

Тарас Загородній - політтехнолог і експерт. Понад двадцять років займається політичним консалтингом, брав участь у виборчих кампаніях в якості політтехнолога, веде блоги в українських ЗМІ. Також його запрошують на політичні ток-шоу в якості експерта.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти