Американські гірки для Росії, або Як Кремль намагається уникнути дефолту

11 квітня 2022, 11:27
Формальне визнання дефолту, хоча й не матиме суттєвих економічних та фінансових наслідків, але точно додасть негативного пропагандистського ефекту.
Россия, экономика, кризис в РФ
Росія хоче уникнути дефолту / Reuters

Росія дуже хоче уникнути дефолту. Формальне визнання, хоча й не матиме суттєвих короткострокових економічних та фінансових наслідків (все й так погано), але точно додасть негативного пропагандистського ефекту, в тому числі й у довгостроковій перспективі.

Останній раз Росія оголошувала дефолт за зовнішніми зобов'язаннями 8 лютого 1918, під керівництвом маніяка Леніна. Був ще дефолт 1998-го, але за внутрішніми зобов'язаннями, хоча наслідки були досить тяжкі.

Вчора міністр фінансів Росії Сілуанов зробив заяву, що Росія "обов'язково подасть до суду, бо здійснила всі необхідні кроки, аби інвестори отримали платежі".

відео дня

Об'єктивно, Росія і справді зробила все необхідне, щоб сплатити в доларах, але отримавши відмову банку-кореспондента, переказала всю суму в рублях на рахунок Національного розрахункового депозитарію для подальшого розрахунку з інвесторами. Формально, виплата не відбулася.

З огляду на ситуацію та накладені санкції, далеко не факт, що у Росії є реальні юридичні можливості довести свою правоту в суді та уникнути дефолту.

читайте такожВсі розкоші дефолту в Росії, що зігуєНаразі, S&P надало Росії рейтинг "вибірковий дефолт" і чекатиме до початку травня, щоб, скоріше за все, визнати повноцінний дефолт. Впевнений, що ця ситуація ввійде в історію як одне з найшвидших падінь рейтингу від "інвестиційного" BBB до "дефолту". Американські гірки в порівнянні з цим - дитяча забавка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти