Блекаут відкладається: чому російські обстріли вже не настільки страшні для енергетики

Ризик блекаута для всієї України через російські обстріли значно знизився - Геннадій Рябцев / Колаж УНІАН, pixabay, facebook.com

У Росії 10 днів ніхто не працював. З цим, ймовірно, і може бути пов'язана перерва в масованих атаках на енергетичну інфраструктуру.

Зараз в Україні знову існує дефіцит електроенергії. Якщо говорити про Столичний регіон, то стабілізаційні відключення тривають через дефіцит приблизно в 25-30%. Їх не було протягом декількох днів (хоча і тоді електроенергія була далеко не у всіх), але в більшості районів столиці перебоїв не було. Але чим нижче температура, тим об'єктивно вище споживання електроенергії. А її в Києві для всіх потреб не вистачає.

Такі відключення триватимуть протягом усього опалювального сезону. Не виключено, що будуть і аварійні відключення, оскільки в Росії ніхто не відмовлявся від практики завдання масованих ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури. Просто там вже не так багато ракет, які використовуються для таких атак.

Зараз склалося враження, що РФ відмовилася від подібної тактики, але насправді в Росії 10 днів ніхто не працював. Адже у росіян є два періоди, новорічні та травневі свята, коли вони посилено пиячать. У тому числі і військові. З цим, ймовірно, і може бути пов'язана перерва в масованих атаках. Тому обстріли продовжаться - як мінімум, ракет вистачить ще на 3-4 атаки більш ніж у 50 ракет одночасно.

У той же час, ймовірність тривалого блекауту по всій Україні дуже мала. Але це не має жодного відношення до об'єднаної енергетичної системи. Тут потрібно розділяти енергозабезпечення окремих об'єктів і те, що належить до енергосистеми і можливих атак на неї. Чим більше споживачів не залежатиме від зовнішніх джерел, не потребуватимуть постачання електроенергії через централізовані системи, тим меншою буде потреба, яку необхідно буде задовольняти системі. І чим більше система буде децентралізована, тим вона буде менш вразливою для подальших атак.

Рішення, які пропонують для енергодостатності невеликих об'єктів, тимчасові. Зрозуміло, що ніхто при здоровому глузді і тверезій пам'яті не буде використовувати бензин і дизель в мирний час для того, щоб отримувати електроенергію від працюючого генератора. Як ніхто не буде топити дровами, якщо є природний газ. Звичайно, ці тимчасові рішення розвантажують енергосистему, але вони не для мирного часу.

Те, що суб'єкти господарювання або окремі будинки забезпечили власну енергонезалежність – це добре. І чим більше з них будуть енергетично самодостатніми, тим краще. Адже генераторами користуються не тільки будинки, магазини, лікарні, а й підприємства, об'єкти критичної інфраструктури – всі вони використовують можливості для забезпечення себе електроенергією хоча б по мінімуму потреб. Уже є алгоритми роботи енергетиків на випадок масованих атак, поставляється обладнання, необхідне для прискореного відновлення системи. Тому небезпека існує, але ймовірність серйозних наслідків від російських обстрілів зменшилася.

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, спеціально для Главреду

Новини заразКонтакти