Чому Європа не квапиться купувати більше газу у Росії

Газпром не став резервувати додаткові потужності ГТС для поставок газу у Європу / УНІАН

Європейці зараз стали жертвами тих змін, які самі раніше підтримали.

Російський газовий монополіст Газпром не збирається збільшувати постачання газу транзитом через Україну, незважаючи на дефіцит палива в європейських державах, через що Росію почали звинувачувати у газовому шантажі Європи.

Виходячи з юридичної позиції, є договір між оператором ГТС та Газпромом, де закріплений мінімальний транзит газу за принципом "качай або плати" обсягом 40 мільярдів кубометрів. Плюс є обсяг, який Газпром може постачати більше. У нього немає обмежень, тож якщо вони захочуть транзитувати більше, то Україна навряд чи відмовилася б від зайвих грошей. Тому усі ці припущення щодо шантажу не відповідають дійсності.

Але насправді винна не лише Росія – зокрема, норвезька компанія Equinor не постачає більше обсягів газу на ринок, так само, як і американські компанії, що постачали зріджений газ, але тепер замість Європи збільшили поставки в Азію. Тобто ні у кого з них немає обов’язку на постачання газу, а кожен з цих операторів йде туди, де більше грошей.

Європейці зараз стали жертвами тих змін, які самі раніше підтримали. Ще з 2007-2008 року у Європі почались тенденції щодо зміни контрактних умов, бо тоді усі були прив’язані до формули постачання газу. Зараз кожна країна, яка підписує договір з Газпромом, сама виробляє собі умови того, скільки саме вона бере газу по формулі, а скільки – по біржевій ціні. Відтак у європейських трейдерів є вибір – або взяти у Газпрому газ по договору, але не по контрактній, а по біржевій ціні, або ж взяти по контрактній ціні, більшість газу з контракту за півроку вже було взято у сховища.

Тож європейські компанії, аби зекономити, зараз банально не роблять запитів до Газпрому на збільшення поставок і фактично бережуть контрактну ціну бережуть на осінь і зиму, адже ціна на біржі найближчим часом зросте. Газпрому, зі свого боку, немає особливої різниці, адже у кожного є заплановані обсяги газу.

В Україні питання поставок газу – суто політичне, бо через російсько-український конфлікт пнути Росію ногою найпростіше. Але Україні загалом від цього легше не стане, бо через нас більше газу до ГТС не подадуть.

Читайте такожГазпром влаштував шантаж Заходу: запуск Північного потоку-2 в обмін на транзит газу через УкраїнуАле оскільки ціни на нафту підвищилися, то вже восени так само може зрости і ціна газу – як контрактна, так і біржева. Для населення кінцева річна ціна складає 10 тисяч гривень. Але якщо Нафтогаз прив’язувався до ринкових поставок, то вона б, з урахуванням зростання складала б 17 тисяч. І у такому випадку, якщо Нафтогаз почне продавати газ трейдерам, ця ціна для більшості населення може стати непідйомною.

Юрій Корольчук, енергетичний експерт, співзасновник Інституту енергетичних стратегій, спеціально для Главреду

Новини заразКонтакти