Чому Україні зарано створювати зону вільної торгівлі зі США

Україна запропонувала США створити зону вільної торгівлі / УНІАН

Ідея створення ЗСТ із Штатами економічно правильна, однак для її реалізації потрібні стратегічні політичні домовленості, яких між країнами ще не має.

Ідея зони вільної торгівлі зі Сполученими Штатами Америки, яку запропонувала українська сторона під час недавнього візиту до Вашингтона, сама по собі економічно правильна.

Бо з економічної точки зору це було б досить привабливо для України – це змогло б значно збільшити український експорт у США, який на сьогодні є достатньо невеликим порівняно із тим же Китаєм. Щоправда, це була б, в основному, продукція сировинного характеру, тому що поки нічого іншого Україна на висококонкурентний та вибагливий ринок поставити не може.

Також ми можемо запропонувати Штатам співпрацю у космічній галузі, IT-сфері, але усе інше, зокрема, українське машинобудування, для американському ринку не є цікавим. А от аграрна, металургійна, хімічна продукція сировинного характеру могла б дати українським виробникам значно більший ринок збуту на ринку США. Оскільки ринок Америки об’ємний і платоспроможний, Україна могла б реалізовувати більше свого експорту.

Інше питання – як її можна реалізувати політично. Швидше за все, для реалізації цієї ідеї Україні попередньо треба домогтися якогось особливого політичного статусу зі США на зразок статусу стратегічного партнера для США, і в рамках цього партнерства може бути реалізована, у тому числі, ідея зони вільної торгівлі.

США, зі свого боку, також можуть погодитися на таку співпрацю лише у рамках більш тісної політичної співпраці. Економічно для США цікаво, по-перше, реалізовувати більше своєї продукції на українському ринку. Але, звичайно, це не сировинна, а переважно високотехнологічна продукція.

Читайте такожКитай скоро викупить Україну у АмерикиКрім того, американський бізнес у деяких сферах, зокрема, в енергетиці, IT-сфері, космічному співробітництві, авіації потенційно зацікавлений інвестувати в Україну, і сприяти цьому може якраз ЗВТ, оскільки це спростить і здешевить постачання обладнання, техніки і усього, що необхідно для виробничого процесу.

Андрій Новак, Голова Комітету економістів України, спеціально для Главреду

Новини заразКонтакти