Демонтаж "Мінська": настає час проактивної політики

Учасники зустрічі в Мінську / REUTERS

Зараз максимально правильна позиція - не шарахатися з боку в бік, зміцнювати міжнародну підтримку, не реагувати на кожен інформаційний вкид.

Не можу розділити радість тих, хто смакує демонтаж "Мінська". Подібне можна почути від низки наших "патріотичних" політиків.

Для мене подібна подія порівнянна з національною катастрофою - втратою надій на відновлення територіальної цілісності держави в осяжному майбутньому. Для РФ визнання т. зв. ЛДНР - черговий пакет санкцій.

Читати такожЗвинувачення в невиконанні "Мінська": у Зеленського різко відповіли КремлюПогоджуся, що для президента Зеленського Мінські угоди стали важкою політичною спадщиною. Останнім часом в Україні озвучувалися правильні формати. Країна живе в очікуванні геополітичної суб'єктивації.

Серед перспективних напрямків: варіант з трансформації мінського формату в міждержавний діалог. Зараз максимально правильна позиція - не шарахатися з боку в бік, зміцнювати міжнародну підтримку, не реагувати на кожен інформаційний вкид.

Читати також"Наступ" на Донбас і удар по "Мінську": Кулеба розніс РФ і звернувся до заходуНа даний момент така стратегія забезпечить хоча б відносну стабільність. Дуже важливо розуміти, що інформаційне "хитання" було розраховане якраз на досягнення головної мети - внутрішньої дестабілізації і делегітимізації.

Настає час проактивної політики. Нам потрібен мирний план, написаний у Києві. Але складений на платформі раціональності і прагматизму, а не романтичних очікувань.

У грецькій трагедії був такий прийом, як "Бог з машини". Він дозволяв вирішити вузол сюжетних протиріч "одним махом", на кульмінації і катарсисі глядачів.

Сьогодні нам потрібно нарешті усвідомити: "Бога з машини" не буде.

Вдала розв'язка можлива лише при правильній оцінці ситуації і консолідації всієї нації навколо прийнятої стратегії.

Новини заразКонтакти