Два сценарії розвитку подій в Ізраїлі

Існує кілька сценаріїв розвитку подій в Ізраїлі / Колаж Главреда. Фото: скріншот відео, ua.depositphoto.com

Якщо Ізраїль наважиться ліквідувати сектор Ґаза – це буде подія півсторічної давнини.

Те, що Ізраїль буде робити далі, дасть відповідь на питання: "Як так вийшло?". Тому що різні сценарії. Сценарій легший і багато разів вже повторений, бо, зокрема, подібні операції Ізраїль неодноразово проводив на західному березі річки Йордан – це точкова зачистка. Тобто ізраїльські спецпризначенці напевно зайдуть до якісь регіони після бомбардування зайдуть до певних регіонів сектору Ґаза, знищать якісь осередки, когось визволять, когось, навпаки, захоплять, когось знищать, і надалі все повернеться до того ж стану. Тобто та сама стіна. Ще якийсь час буде тривати блокада – там навіть, здається, водопостачання перекрили і електроенергію.

Тобто ще якийсь час оця жорстка політика умиротворення буде продовжуватися, а потім усе повернеться ніби до того ж стану, але вже ці терористичні угруповання будуть значно ослаблені. Цей варіант інерційний, очікуваний, і, в принципі, тоді це буде просто один з епізодів цієї безкінечної, млявої війни між арабами та ізраїльтянами на цій землі.

Якщо Ізраїль наважиться на щось більш серйозне, бо вже лунали заяви, що він просто знищить сектор Ґаза як автономне утворення та спонукає до еміграції з цього регіону значну частину населення, то це, звичайно, матиме далекосяжні наслідки. Це призведе до різкого посилення напруги в регіоні. Звичайно, арабські країни, які оточують Ізраїль, будуть цим дуже невдоволені – вони будуть роздмухувати скандал навколо цього.

І всі ті процеси, які почалися – налагодження стосунків, деескалація відносин з країнами Перської затоки (Саудівська Аравія, Катар, ОАЕ), звичайно, відійде в минуле, бо почнеться дуже жорстка конфронтація. І очевидно, що це може спричинити появу інших гарячих точок у цьому ж регіоні.

А там буде уже інша історія, бо Іран та Саудівська Аравія ворогують, тож це буде принципово інша ситуація, яка вимагатиме від Сполучених Штатів займати якусь однозначну позицію. Словом якщо Ізраїль на це наважиться – ліквідувати сектор Ґаза – це буде подія півсторічної давнини. Як от обіцяв Біньямін Нетаньяху на 50 років вирішити проблему, але боюсь, що це буде створена проблема на наступні 50 років.

Хто такий Максим Розумний?

Максим розумний - український політолог, філософ, журналіст, поет. Доктор політичних наук. Народився 27 червня 1969 року у місті Києві. Закінчив Київський державний університет імені Тараса Шевченка, факультет журналістики (1992 р.). Завідувач відділу стратегічних комунікацій Національного інституту стратегічних досліджень (2005–2008); Радник Віце-прем’єр-міністра України (2008); Завідувач відділу гуманітарної політики та безпеки Національного інституту проблем міжнародної безпеки (з 2009).

Максим Розумний, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти