Енергетичний колапс біля порогу

Цього року аварійність блоків ТЕС і АЕС буде ще більшою , ніж минулого / Forbes Україна

Залежно від температури та імпорту обсяги відключень складуть 2000-5000 МВт.

11 листопада в ефірі "Права на владу" на телеканалі 1+1 прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму виступі демонстрував усім виглядом, що все під контролем і ніякої енергетичної кризи не буде. Однак, фахівці в один голос кажуть, що це дуже небезпечна помилка.

Нижче тези, які в доступній формі дають розуміння енергетичної дупи, яка насувається.

1. Занижено споживання

В офіційних прогнозних балансах потужності на листопад-березень занижено споживання, при "-20 градусах" вечірній максимум споживання може бути до 25 000 МВт (замість 22 000 МВт).

2. Ризики імпорту

Максимальний імпорт з Білорусі - 900 МВт.

Максимальний імпорт з Росії - 2 200 МВт.

Читати такожЕкономіці" дрібних крамарів " енергетика не потрібнаВ сумі близько 3 000 МВт, але є політичні умови.

3. Вугілля немає і не буде

Сьогодні запаси 440 тис. тон, а якщо перерахувати коректно за нормативною калорійністю, то не більше 250 тис.тон. Зі Сходу імпорту немає. Із Заходу і з моря буде, але це сотні тисяч тон, а не мільйони. Вугільні ТЕС будуть працювати з коліс і нести навантаження на 2000-3000 МВт менше, ніж повинні.

4. Газу немає і не буде

Всього в сховищах зараз 17,6 млрд. куб, але Нафтогазу всього 7,7 млрд. куб. цього вистачає впритул для населення, шкіл, садочків і соцсфери. Для промисловості і генерації ресурсу газу немає, його потрібно імпортувати. Але в режимі реверсу всі контракти наші без зобов'язань, тобто якщо буде ресурс. Кон'юнктура сильно проти нас. А ще є добові можливості вилучення і в січні-березні вони будуть 40-80 млн. куб на добу, це не забезпечить потреби газової генерації.

Читати такожУкраїна імпортуватиме газ з Європи у разі виникнення дефіциту

5. Води немає

Сьогодні Укргідроенерго вже спрацювало рівень Дніпра нижче нормативного, як будемо регулювати взимку не зрозуміло. Запасу води немає. Будемо наймати шаманів і молитися на дощ.

6. Ремонти блоків АЕС

У січні-березні три, а потім четвертий блок АЕС в ремонті. Енергоатом нестиме навантаження на 2000-3000 МВт нижче максимуму. Якщо це співпаде з аномальними морозами - буде горе.

7. Загальна аварійність

Швидше за все в цьому році аварійність блоків ТЕС і АЕС буде ще більше, ніж у минулому. Тому що абсолютна більшість блоків фізично зношені.

Висновок: якщо все скласти до купи, то в залежності від температури та імпорту обсяги відключень складуть 2000-5000 МВт.

Новини заразКонтакти