Гарячі зізнання Путіна Сі Цзіньпіну

Володимир Путін і Сі Цзіньпін / REUTERS

Позиція Китаю по відношенню до Росії будується на тому, що китайці прекрасно розуміють положення, в яке загнав країну Путін.

На переговорах з Сі Цзіньпіном Володимир Путін твердо підтвердив прихильність Росії принципу одного Китаю, підтримуючи претензії материкового Китаю на Тайвань. Варто відзначити, що зустрічну люб'язність в плані визнання Криму російським товаришам надавати не збирається.

Позиція Китаю по відношенню до Росії будується на тому, що китайці прекрасно розуміють положення, в яке загнав країну Путін. Слабка країна (а Росія сьогодні навіть в «двадцятці» займає суто символічне місце) намагається будувати свою політику на балансах між інтересами сильних. Скажімо, той же Китай ще років тридцять-сорок тому точно так же балансував на протиріччях між СРСР і США, дистанціювався від них, і тому володів простором для маневру.

Читати такожНапад РФ на Україну може спровокувати агресію Китаю-CNNРосія Путіна, побивши всі горщики із Заходом, не має можливості балансувати, а тому змушена займати васальне становище по відношенню до Китаю. У такій ситуації ні про яку самостійну політику говорити не доводиться. Вона фрагментується, східний напрямок практично ніяк не пов'язується із західним, ситуація на південних рубежах теж виглядає окремою і відокремленою. По суті, єдиної зовнішньої політики у Кремля давно немає. Є окремі шматки, але як єдина система це вже не працює.

Тому Китаю абсолютно не потрібно створювати для Кремля якісь особливі умови, щоб не дати використовувати його Заходу. Навіщо, якщо Путін і сам вщент посварився з противниками Сі Цзіньпіна, полегшивши йому завдання контролю на півночі.

Тому китайцям абсолютно не потрібно робити зустрічні кроки, а гарячі зізнання Путіна і його запевнення в цілковитій пошані сприймаються як належне.

Новини заразКонтакти