Як Путінська Росія втрачає свої реальні кордони

Путін і Росія / Колаж: Главред, фото: Кремль, Міноборони РФ

Як Путін реагуватиме на прорив "священного" російського кордону зразка 1991 року?

Війна проти України все глибше проникає на територію путінської Росії. Намагаючись завоювати частину України, Кремль сам не знає, де проходить його реальна межа повного контролю внутрішньої і зовнішньої безпеки держави.

Тому, на нашу думку, не військово-стратегічна, а політична мета операції ЗСУ в Курській області РФ - це не газорозподільні системи, що йдуть в Європу, не чужа територія, а розмивання кордону Європейської частини путінської Росії.

Але, це активне регулярне розмивання кордону ворога, а не вторгнення вглиб, буде "корисним" не тільки для нашої перемоги, а й для сильних регіонів і околиць РФ, передусім Кавказу, Далекого Сходу, татарського Поволжя, яким у майбутньому легше буде ухвалити рішення про дистанціювання від Москви.

Усе починається і закінчується з кордону.

Як Путін реагуватиме на прорив "священного" російського кордону зразка 1991 року? Те, що російські військові не попередили Кремль про можливе входження ЗСУ в Курську область, викликало в Путіна напад підозрілості, що МО і Генштаб мстить йому за вибіркові арешти генералів-корупціонерів і знижує його рейтинг як головнокомандувача і геніального політика. Тим більше, що генерали РФ починають здогадуватися, що Кремль хоче зробити їх "цапом-відбувайлом", винними в провальній війні проти України. При цьому Путін, підбурюючи генерала Герасимова і міністра-бухгалтера Бєлоусова, може втратити контроль за цим конфліктом, - комусь доведеться піти з армії.

Найцікавіше, що Путін не хоче або може оголосити мобілізацію у відповідь на перетин кордону ЗСУ, бо обіцяв путінській Росії не перетворювати СВО на невдалу війну в Україні. Крім того, Путін, до Нового року, за допомогою Китаю і всередині українських "миротворців" з Офісу, розраховував на зручне для себе перемир'я за рахунок України. А це означає, що він не може зараз ескалувати війну.

Хто такий Віктор Небоженко

Віктор Сергійович Небоженко (нар. 14 лютого 1953, Жмеринка) — український політолог, соціолог. Директор соціологічної служби «Український барометр». Кандидат філософських наук, пише Вікіпедія.

Працював в Інституті філософії Академії наук України, Інституті соціології Академії наук України.

У 1994-му брав участь в першій президентській кампанії екс-прем'єр-міністра України Леоніда Кучми.

З 2003-го — керівник соціологічної служби Національного інституту стратегічних досліджень при Президенті України, директор Соціологічної служби «Український барометр».

Джерело

Новини заразКонтакти