Як РФ могла вдарити ракетами "Циркон" по Києву

Удар по Києву / Колаж Главред, фото ДСНС

Для 3М22 "Циркон" міг бути створений сухопутний, мобільний носій/пускова.

Просто, поясніть мені, як з території тимчасово окупованого Криму міг бути здійснений пуск 3М22 "Циркон"?

Так, 3М22 - це гіперзвукова крилата ракета, що умовно маневрує, з центральним корпусом, що створює підйомну силу, і розгінним щаблем із твердопаливними двигунами, який надає їй первинне надзвукове прискорення, після чого прямоточний повітряно-реактивний двигун на рідкому паливі на другому ступені розганяє її до гіперзвукових швидкостей - 9 Махів, або більше ніж 11 тис. км/год.

Дальність польоту ракети від 250 до 500 км на малих висотах і до 740 км за напівбалістичною траєкторією. У разі заправки ракети специфічним, спеціально для неї створеним паливом, дальність польоту може бути збільшена до 1 тис. км. Тобто, до Києва цілком долітає.

Але.

Ракета "Циркон" це не КРМБ "Калібр". Для неї потрібні унікальні пускові установки та унікальні носії. Її перспективними носіями є на сьогодні напівмертві ТАРКР проєкту 1144 "Орлан", а саме, не боєздатний "Петро Великий" і "Адмірал Нахімов", що перебуває у вічному ремонті. Так само цю ракету можуть застосовувати АПЛ проєкту 885М "Ясень-М" і 949А "Антей" і жодної, з яких немає в Чорному морі.

Так само, перспективними носіями "Цирконів" можуть стати фрегати проекту 22350М. Але саме в модифікації "М", закладка яких навіть не стартувала!

З чого виникає питання, а чи ними взагалі стріляли?

Я не виключаю того, що для 3М22 "Циркон" міг бути створений сухопутний, мобільний носій/пускова. Якщо увімкнути фантазію, то це цілком міг би бути контейнерний тип, на кшталт Club-K - контейнерний комплекс у стандартному 20- і 40-футовому ISO-контейнері, що розміщує протикорабельні ракети 3М-54КЕ, 3М-54КЕ1, Х-35УЕ або ракети класу поверхня-поверхня 3М-14КЕ, Х-35УЕ.

Але про інтеграцію 3М22 в сухопутну ПУ нічого не говорилося і не повідомлялося навіть на базовому рівні пліток і конспірології. А сам процес такої інтеграції навряд чи під силу російському ВПК. Приховати ж таке досягнення кулібіних було б складно.

Тому, був це 3М22 "Циркон" чи П-800 "Онікс", чи якийсь інший зразок ракетного озброєння РОВ, - залишимо на суд офіційних джерел, а вже після офіційного повідомлення робитимемо висновки. Але, що в першому, що в другому, що навіть у третьому випадку - висновки можуть бути вельми дисонуючими.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Новини заразКонтакти