Як створити потужний середній клас в Україні

Сільське господарство може створити середній клас / фото: ua.depositphotos.com

Щоб розуміти ці речі, то інколи треба дивитись трохи далі свого носу і своєї кишені.

Є на Одещині одне село - Утконосівка. Населення трохи більше 4 тис. осіб. Місцеві це село називають помідорною столицею. У середньому на рік воно збирає 10 тис. тонн овочів. На своїх невеликих ділянках 6-10 соток одна родина вирощує до 6-15 тонн помідорів та 10 тонн капусти.

А тепер трохи математики. У гектарі – 100 соток. Одна сотка дає приблизно 5-10 тис. грн доходу. Тобто з гектара можна мати 500 – 1000 тис грн на рік. Це 40-80 тис. на місяць на сім'ю. На що ці гроші витратить селяни? Вони поїдуть до міста. Купуватимуть одяг, їжу, техніку. Будуть купувати інші послуги.

Інший момент. На відміну від великого агрохолдингу, який би в цьому селі створив бив два-три десятки робочих місць, то зараз в цьому селі є сотні заможних сімей, які можуть давати роботу іншим жителям, а також через власні витрати генерувати доходи для інших категорій населення самого села чи міста.

Фактично навіть цей приклад показує, що завдяки малому фермерству в селі можна створити потужний середній клас, який в свою чергу будете створювати попит на товари повсякденного попиту в інших галузях на десятки млрд. дол.

Тільки щоб розуміти ці речі, то інколи треба дивитись трохи далі свого носу і своєї кишені.

Хто такий Павло Вернівський?

Павло Вернівський - економіст, аналітик. Експерт Інституту ім. Олександра Поля. Спеціалізується на макроекономіці, історії економіки.

Джерело

Новини заразКонтакти