Яке місто ще хочуть захопити окупанти

Куп'янськ / Колаж: Главред, фото: Міноборони РФ, 14-а ОМБр

Є ще один нюанс. Група зараз відповідає, по суті, за більшу частину бойових дій по Лимано-Куп'янській осі протяжністю понад 150 км.

Після Часова Яру, за планом РОВ, Куп'янськ посідає друге місце за пріоритетом наступальних дій. У цій зоні діє ГВ "Захід", яка за минулий місяць серйозно реорганізувалася і посилилася, а саме:

Особовий склад - 81 тис тіл (місяць тому було 58 тис тіл);

Протягом місяця істотний приріст, що говорить про вирішення командуванням РОВ проблеми з поповненням людського ресурсу і технікою. Насправді - ні. Ні, оскільки насичення ГВ "Захід" відбувається комплексно, за рахунок поповнення ресурсом з інших груп військ, зокрема, "Центр" і "Південь". ГВ "Південь", після захоплення Авдіївки, і зовсім значно зберегла свій склад, і зараз, тільки за особовим складом вона скоротилася майже вдвічі, зі 170 тис. тіл до 110 тис.

Зрозуміло, таке збільшення ГВ "Захід" може свідчити про підготовку РОВ до наступальної операції на Куп'янськ і це правильно. РОВ готуються в другій половині 2024 року каталізувати наступ на Куп'янськ. Але є нюанс. Того ресурсу, що у них є, їм недостатньо для того, щоб наступальна операція відбулася швидко, якісно і без критичних втрат, які змушують послаблювати інші напрямки.

Згідно з індексом БТГр ГВ "Захід" являє собою 100 БТГр. Тепер щодо штатної комплектації.

Варто зазначити, що це не найгірший показник комплектації у РОВ по всій зоні БД, а якраз навпаки - найкращий. Але є ще один нюанс. Ця група зараз відповідає, по суті, за більшу частину бойових дій по Лимано-Куп'янській осі протяжністю понад 150 км.

Для тих, хто трохи забув, нагадаю, що під час наступу на Авдіївку, місто неповною площею 29 км², російські окупаційні війська використовували:

Загалом, наступальна кампанія, тривалістю майже 5 місяців на Авдіївку, на значно меншій площі та фронті, витягнула з РОВ значно більше ресурсів, ніж наразі сконцентровано по Лимано-Купаянській осі. Але це не привід для того, щоб видихнути.

Річ у тім, що сам факт реорганізації ГВ "Захід" і поступальне її насичення може свідчити про те, що до другої половини 2024 року вона перевищить показник 100 тис. і навіть може бути сумарно з усіма доданими ущельцями доведена до понад 120 тис. тіл. І в цьому й полягає основна загроза для напрямку.

На Куп'янськ можуть зосередити кількісно такий самий ресурс, як і на Авдіївку, з аналогічними резервами, а на решті протяжності осі використовувати надлишкову масу.

В даний же час РОВ будуть зайняті для створення максимально комфортних умов для майбутньої каталізації наступу.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Новини заразКонтакти