Коли сусіди України зітхнули з полегшенням

Україна та Польща / Колаж Главред, фото pixabay

Ну давайте просто поміркуємо. Куди планують їздити польські перевізники, якщо один бункерний дід здобуде перемогу?

Щодо ситуації на кордоні, то чинний поки що польський уряд уже фактично визнав, що це їхня ініціатива. Останнім часом мене не полишає відчуття, що я живу у підручнику з історії, який вирішили "програти" реконструктори. І ситуація з Польщею - класичний цього приклад.

Московія стала з невеликого князівства імперією не тому, що найкраще воювала, мала найефективніший соціальний устрій, або надпрогресивну бюрократію. Про все інше я взагалі мовчу. Але вміння розставляти стратегічні пріоритети у порівнянні з сусідами - це справді була їхня сильна сторона.

Що маємо у нас? Усі сусіди України після початку повномасштабного вторгнення зітхнули з полегшенням, бо Україна не завалилася одразу, як вони всі очікували, і, відповідно, орда не полізла одразу на них. Тому вони кинулися підтримувати Україну, радіючи, що воюють не вони. Згодом, війна тривала, і всі у Європі почали міркувати наступним чином: ну далі України вони точно не пройдуть. Українці їх далі не пустять, значить, у нас проблем більше немає. Так, проблеми є в України, але ж не у нас? У нас тут свої питання. Ми, наприклад, менше доходів одержуємо.

Ось ця віра в українську армію і державу і те, що вони далі самої України орду не пустять - грає уже з самою Україною злий жарт, бо виявляється, що тепер європейські партнери можуть сильно не перейматися допомогою Україні - хай українці самі усе стримують, а вони поки будуть вирішувати свої проблеми. У т.ч. і за рахунок українців. І найдивніше, що такі міркування проникають у сусідні до України держави, які самі були об'єктом зазіхань та окупації московитів.

І, власне, саме так їх і раніше окуповували. Дивись "Поділи Речі Посполитої". Але все ж є сподівання, що якісь залишки розуму не зникли з Європи, і ми найближчим часом перейдемо до вирішення проблем, а не множення.

Ну давайте просто поміркуємо. Куди планують їздити польські перевізники, якщо один бункерний дід здобуде перемогу? Возити ліс з Сибіру? А, я забув, вони вважають, що українці їх від цього прикриють. Але для цього самим українцям треба допомагати, а не заважати? Чи не так? Це ж не жарти, і не водевіль, і навіть не голлівудський бойовик.

Хто такий Петро Олещук?

Петро Олещук - політолог, викладач КНУ імені Тараса Шевченка. Народився в Прип'яті в 1983 році. Закінчив у 2006 році філософський факультет університету імені Шевченка. Автор понад 30 наукових праць з політології, пише my.ua.

Джерело

Новини заразКонтакти