Коли Україна зможе збивати ракети Х-22

Ракета Х-22 / Фейсбук Константина Машовца

Отже, допоки ми не отримаємо комплексів ЗРК Patriot і SAMP-T, ми не матимемо ефективної можливості для перехоплення Х-22.

NASAMS та IRIS-T не можуть збивати ракети Х-22. Це примітивна та дефективна радянська ракета. Але вона має декілька характеристик, через які навіть сьогодні її неможливо знищити за допомогою комплексів ППО. По-перше, її швидкість сягає 4,5 махів. Нагадаю, що 5 махів – це барʼєр гіперзвукової зброї. Тобто вона майже наближається до такої зброї за швидкістю. По-друге, висота її дії, від 12 до 20 кілометрів. Висока швидкість та високі висоти - це параметри для задіяння ешелону великого радіусу дії. NASAMS та IRIS-T не можуть цю ракету ані наздогнати, ані перехопити на висоті, наприклад, 20 кілометрів. Це міг би робити, наприклад, радянський С-300 у якості ешелону великого радіусу дії, який є в нас на озброєнні. Та є одне "але" – характеристик ракет С-300 теж недостатньо для перехоплення ракет на таких швидкостях. Може бути унікальний випадок збиття, коли ця ракета знаходиться у стартовому положенні. Тобто коли її запускають з літака у зоні впливу української ППО. Але такого не відбувається, тому, фактично, ми не маємо можливості для їхнього перехоплення.

Однак таку можливість можуть мати ЗРК Patriot і SAMP-T. Тому що деякі модифікації ракет цього комплексу мають можливість перехоплення ракет на швидкостях до 5 махів та навіть більше. Тобто ці комплекси можуть не лише перехоплювати такі ракети, але й наздоганяти їх та знищувати. Ну і, звісно, висоти у 20 кілометрів їм також доступні, бо це якраз їх характеристики.

Отже, допоки ми не отримаємо цих комплексів, ми не матимемо ефективної можливості для перехоплення Х-22. А навіть якщо отримаємо, ми маємо розуміти, що ці комплекси мають обмежений радіус дії, тому нам потрібно їх якомога більше, щоб підвищити ефективність нашої ППО.

Новини заразКонтакти