Кремлівський пасьянс: хто стане наступником Путіна

Найбільші шанси стати наступником Путіна мають ті, хто найменше замараний у злочинній війні проти України / Reuters

В начальники в Росії після Путіна вийдуть ті, хто зараз не вислужується перед ним.

Медуза та інші ЗМІ пишуть, що кар'єра Кирієнко (Сергій Кирієнко – перший заступник голови Адміністрації президента РФ, – ред.) різко пішла в гору, і він може стати наступником Путіна.

Ні, все навпаки. Він із комсомольським запалом, задерши штани, поспішає до Гааги.

Господар призначив його коханою дружиною і доручив готувати анексію окупованих українських областей. Це стовідсоткове потрапляння до групи вищих російських чиновників і силовиків, які неминуче опиняться під звинуваченням Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Самому Путіну, Шойгу, Лаврову, Герасимову, Патрушеву, Бортнікову все одно не відкрутитися. Кирієнко навряд чи потрапив би до числа головних обвинувачених, але тепер точно піде під суд одним із перших.

А от Мішустін, Собянін, навіть Вайно несильно засвітилися у військових злочинах, а тому можуть відкосити.

Після неминучого краху військової авантюри в Україні, головним завданням будь-якої нової російської влади буде нормалізація відносин із Заходом, відновлення ресурсного експорту, імпорту технологій, можливості для правлячої олігархії вивозити туди капітали і сім'ї, заробляти тут, щоб витрачати там, як було десятиліттями.

Читати такожРосійський корабель іде на дно: чому Путіна почали кидати свої

Новий президент, якого правляча еліта приведе до влади саме для того, щоб він домовлявся із Заходом, повинен бути якомога менше замараний у цій злочинній війні. Інакше він поїде не до Вашингтону на переговори, а в Гаагу під суд (свої ж видадуть, як миленькі, як серби – Мілошевича з кампанією).

Читати такожУ Кремлівському домі престарілих уже рвуться панталони: чому запахло поразкою Росії

Тому шанси стати наступником Путіна мають не ті, хто зараз активно вислужується перед ним, а ті, хто поводиться якомога тихіше, намагаючись не привертати до себе увагу західних санітарів. Наприклад, Мішустін, Собянін, Кудрін, деякі відносно молоді губернатори і міністри.

Ігор Ейдман, соціолог, публіцист, автор книги "Система Путіна"

Новини заразКонтакти