Маніпуляції влади: чому стабільність тарифів - чергова вигадка

Тарифи в опалювальному сезоні все ж переглядатимуть / УНІАН

В Україні діють тарифи, які затверджені 2018 року. Але незабаром закон може їх скасувати, а тому тарифи все ж можуть знову підвищити.

Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні до кінця опалювального сезону тарифи на тепло і гарячу воду для населення підвищуватися не будуть.

Насправді, нами просто маніпулюють. У нас за тарифи і раніше відповідали місцева влада, тоді як НКРЕКП визначало тарифи тільки для 26 підприємств в Україні (хоча підприємств теплокомуненерго більше 1000).

Проблема не в тому, хто їх стверджує. Тому тарифи затверджують виключно в порядку, який встановлює Кабмін.

Політика у сфері ЖКГ у нас визначається законами, а не місцевою владою. Підписаний меморандум між Кабміном, Нафтогазом, Асоціацією міст і Конгресом місцевої влади фактично три мера з 456 міст - це порожнє ніщо. Його просто підписали на камеру і не більше того.

Тут варто розуміти головне. Практично у всіх теплокомуненерго діють тарифи, які затверджені до 2018 року - тобто до того моменту, коли Гройсман заблокував порядок їх зміни. Але наприкінці травня Зеленський підписав закон, який дозволяє встановити нові тарифи. І є одне "але" - у старих тарифах ціна на газ для виробництва тепла приблизно така ж, як і зараз - 7,42 гривні. А якщо ціна така ж, то ні про яке підвищення тарифів і мови йти не може. Чим тоді вони хваляться, якщо ще два роки тому Зеленський говорив, що знайшов спосіб знизити тарифи в два рази?

При цьому варто врахувати, що всі тарифи будуть переглядатися. Нагадаю, що з 2018 року на кожне підприємство діяли два тарифи. Перший - той, за яким послугу надавали, оскільки змінити його було не можна і другий, який затверджувався на нову послугу, але його не могли запустити, так як постійно відкладали. Тобто ці тарифи були просто на папері. А зараз, коли будуть опубліковані публічні договори, вся країна перейде на нові тарифи.

Крім того, закон 2005 року про ЖКГ містив в собі послугу централізованого опалення. У 2017 році в новій редакції цю послугу вже назвали "постачанням тепла", а зараз у нас вже "теплопостачання". І тепер абонплата, договори на обслуговування внутрішньобудинкових систем вивели за межі тарифу і якщо рахувати сумарно, то оплата ЖКГ буде значно більшою, ніж тариф 2018 року.

Читати такожВ Україні з жовтня вводять новий тариф на газ: хто і скільки платитимеНаприклад, в Києві в 2019, 2020 році тариф був один і той же - 1654 гривні, який встановили в 2018 році. Тарифи затверджували щороку - ціна змінювалася, але на постачання тепла вони не діяли. А тепер досить просто опублікувати нові договори на послуги і через місяць всі споживачі перейдуть на ці договори, після чого старі тарифи перестануть діяти. Однак думки щодо затвердження договорів різняться - одні вважають, що їх слід затверджувати з підвищенням, а Зеленський каже, що рости вони не повинні.

Але незалежно від того, якими будуть тарифи, вони так чи інакше позначаться на рівні заборгованості. В опалювальний сезон вона у нас постійно зростає і погашається після нього. Зараз заборгованість знизилася до 64,4 мільярда гривень, але вже в найближчому майбутньому, якщо тарифи залишаться хоча б на колишньому рівні, сума заборгованості за послугами ЖКГ може збільшитися до весни, щонайменше, до 90 мільярдів гривень.

Олександр Скубченко, голова житлового союзу України, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти