Механізмів “пряник - кнут” немає: про підвищення податків

Уряд пропонує підвищити податки / фото: ukrhome.net

Дискусія про підвищення податків дуже нагадує дискусію про “ринкові тарифи” по ЖКХ.

Я не буду писати підтримую чи не підтримую я підвищення податків як таких. Бо я доволі давно не працюю з бюджетними даними. Тому я хз треба це чи ні, наскільки буде ефективним тощо. Дуже ймовірно що це необхідний крок і його не уникнути.

Хоча я погоджуюся з логікою, що якщо і піднімати податки, то вже існуючі. А не створювати нові формати і альтернативне бачення. Тому що так простіше для мінфіну, Кабміну і податкової, але трохи ЛАМАЄ НАФІГ логіку самої податкової системи.

Цей допис трохи про інше. Він про логіку.

Так ось. Дискусія про підвищення податків дуже нагадує дискусію про “ринкові тарифи” по ЖКХ. Логіка тих, хто зараз вимагає “підняти тарифи (на будь-що) до ринкового рівня” (до речі, а у нас вже існує ринок комунальних послуг? Ммммм! Дуже цікаво) полягає у тому, що якщо підняти тарифи, то дірка у галузі зменшиться і вдастся зібрати більше грошей.

Але ні, цього не буде. Буде криза неплатежів (власне, неплатежі вже зростають шаленими темпами), яка вимагатиме формувати інші механізми компенсації збитків. І ні, масово “сприяти зменшенню споживання і енергоефективності” це не буде. Більшість ОСББ в країні недієздатні і неспроможні оплатити чи банально організувати модернізацію будинків. Ефективних програм енергозбереження нема. А з усіх українських міст такі програми можуть оплатити Київ, Дніпро, Львів і може ще кілька обласних центрів. Але майже всюди - проблеми з політичною волею і управлінською компетентністю.

Тому у підсумку підвищення тарифів просто генерує більше боргів і криз неплатежів. Бо адекватних механізмів “пряник - кнут” нема. Бо ніхто не буде відбирати житло за борги (це соціальний вибух) чи примусово модернізувати будинки (немає ресурсу). Платити переважно продовжать ті самі люди, які сумлінно платили раніше. А ті хто платив так-сяк або зовсім припинять, або ще більше так-сяк будуть платити.

Так ось, з підвищенням податків воно приблизно так само. В підсумку за все заплатять ті, хто і так сумлінно платять податки. А тінь не зменшиться. Бо поки усі впроваджені механізми зменшення тіні викликають скоріше крінж, ніж є чимось ефективним.

Тому рекомендації як мінімум разом з підняттям податків все ж почати якось трошки тиснути контрабанду і інші відверті схеми виглядають як цілком адекватні. Не дурні ж люди радять. Хоча від того може бути боляче дуже багатьом “поважним людям”. Але цього шляху рано чи пізно все одного не уникнути.

Якось так.

Хто такий Юрій Богданов

Юрій Богданов - блогер, аналітик, спеціаліст зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики. Колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2010 закінчив Київський національний економічний університет.

Джерело

Новини заразКонтакти