Наступ по всіх фронтах: що потрібно знати

ЗСУ / Колаж: Главред, Фото: 115 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ, скріншот

Замість оперативної паузи, яка за логікою речей мала настати після захоплення Авдіївки, командування РОВ обрало інший шлях.

Наразі РОВ проводить низку наступальних операцій на більшій частині фронту.

На Бахмутському напрямку триває наступ РОВ на північ і схід від Іванівського, силами 217-го ВДП 98 ВДД і 102-го МСП 150 МСД 8 ОВА. Здійснює спроби штурмових дій на захід від Кліщіївки силами 1008-го МСП 6 МСД 3 АК і на Схід від Андріївки силами 1194-го МСП 6 МСД 3 АК.

На Лиманському напрямку тисне на південний схід від Виїмки силами 51-го ВДП 106-ї ВДД. Інтенсифікував штурмові дії на схід від Ямполівки силами 31-го і 37-го МСП, 19 ТП 67 ІМД 25 ОВА). Продовжив тиск на схід від Терни силами 283-го і 488-го МСП 144-ї МСД 20 ОВА.

На Куп'янському напрямку продовжив наступальні дії на північний захід від Синьківки силами 25-ї та 138-ї ОМСБр 6 ОВА та на схід від Іванівки силами 7-го ОМСБ 11 АК.

Активізувалися в Запорізькій області, передумовою чого було об'єднання ГВ "Дніпро" і ГВ "Запоріжжя" в єдину ГВ "Дніпро", яка тепер налічує майже 130 тис к.с., а загальний механізований ресурс становить:

Танки - понад 650 од;

ББМ - близько 2 тис од;

Ствольна артилерія - 900 од;

РСЗВ - близько 200 од.

Командування РОВ, на куражі після захоплення Авдіївки, намагається не тільки продемонструвати, що вони можуть "наступати", а й скористатися вікном можливостей, коли СОУ відчувають гострий дефіцит боєприпасів. З урахуванням тієї кількості пострілів, що за добу робить українська артилерія, можна вважати, що ми зараз воюємо без артилерії.

Користуючись цією слабкістю і тотальним домінуванням тактичної авіації, яка застосовує КАБ без обмеження, РОВ промацує і продавлює практично всю лінію фронту.

Замість оперативної паузи, яка, за логікою речей, мала б настати після захоплення Авдіївки, в рамках якої мав би розпочатися процес відновлення втрат, командування РОВ обрало шлях, вичавлювати, поки є можливість, максимум зі своїх підрозділів.

До чого це призведе? Навряд чи до істотного прориву фронту. До втрати окремо взятих локацій - так, ми повинні бути морально готові. Але з урахуванням нинішніх цілей і можливостей, у виборі іншої тактики ми гранично обмежені, концентруючись на кількості знищеного ворога, без жорсткої прив'язки до позицій.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Новини заразКонтакти