Новий Алчевськ в масштабі всієї України: чим небезпечний вал неплатежів за ЖКГ

В Україні суттєво зросла заборгованість за послуги ЖКГ / УНІАН

Цього року зростання боргів вже випереджає графік, тому не виключено, що скоро заборгованість за послуги ЖКГ може скласти 90 млрд грн, що загрожує катастрофою.

Держстат оприлюднив дані щодо заборгованості українців за комунальні послуги, згідно з якими за 2021 рік цифра неплатежів досягла завершився в 81,3 млрд гривень, тоді як на початку року становила тільки 73,6 млрд.

В основному українці не платять за дві позиції - гарячу воду і газ, причому платежі, як правило, складають до 40% від загальної суми. Це пряма кореляція, пов'язана з рівнем регіональної заробітної плати, станом житлового фонду та теплокомуненерго, що в комплексі дає такі цифри.

Але найцікавіше, що всі борги, які формуються після закінчення опалювального сезону і в подальшому міжопалювальному сезоні, потім враховуються у вартості послуги. Тобто борги попередніх періодів закладаються в собівартість як борги майбутніх періодів.

І цей сніжний ком неможливо зупинити, тому як потрібно змінити систему формування тарифів. Наприклад, замість збільшення боргів ввести, як у Великобританії або Німеччині так звану інвестиційну складову - тобто установка граничного рівня ціни, згідно з яким тариф визначається на 3-5 років, в межах яких підприємство, яке надає комунальні послуги, зобов'язується підвищувати свою ефективність.

У цьому випадку корелювання тарифів попередніх років відбувається з урахуванням індексу інфляції, фактора ефективності, який не залежить від діяльності підприємства. Але головне тут, що підприємство повинно знижувати витрати, втрати, за рахунок чого тариф зберігається, але прибутковість і ефективність роботи підвищується (чого у нас не відбувається).

Якщо за минулий опалювальний сезон українці сформували борг по ЖКГ-послугам в сумі близько 26 мільярдів гривень, то з них майже 16 погасили в міжсезоння. Цього року зростання боргів вже випереджає графік, тому як в 2021 році заборгованість на 1 лютого становила 82,1 млрд грн., то в 2022 році на 1 січня вже було 82,4 млрд грн. Тому прямим порівнянням можна констатувати, що вже станом на 1 лютого 2022 року заборгованість за послуги ЖКГ може скласти вже 90 млрд грн.

Це дуже багато, але це поки мало кого цікавить. Тому що, на жаль, в Україні цими проблемами ніхто не збирається займатися. Держава ніби відсторонилася, а всі проблеми з тарифами переклала на місцеву владу. А ті, в свою чергу, не в змозі виплачувати такі борги - у них немає грошей на модернізацію мереж та іншого. Тому виходить замкнуте коло між державою і місцевою владою, в якому метається споживач, який не в змозі за все це платити.

Читати такожРізке подорожчання комуналки: названо рекордні цифри ЖКГ-тарифівЯкщо цей сніжний ком буде наростати, це загрожує Україні комунальними катастрофами, які регулярно відбуваються по всій країні перед початком опалювального сезону - в різних містах вимикаються котельні, рвуться труби, відсутнє опалення. І далі буде гірше, тому що неплатежі населення призводять до того, що теплокомуненерго нічим виконувати роботи, що загрожує повним колапсом системи ЖКГ.

Поки грім не вдарить - чоловік не перехреститися, тому вже наступного року можемо чекати нового Алчевська, але вже в масштабах всієї України.

Олег Попенко, голова Союзу споживачів комунальних послуг, спеціально для Главреда.

Новини заразКонтакти