Чи потрібно Україні пити валідол через нового спікера Конгресу США

Республіканець і трампіст, який виступає проти надання допомоги Україні, Майк Джонсон став спікером Палати представників США / Колаж: Главред, фото: скріншот, ОП

Майк Джонсон, який став спікером нижньої палати Конгресу США, навряд чи буде повністю дотримуватися порядку денного трампістів на цій посаді.

Новим спікером нижньої палати Конгресу США став республіканець, активний прихильник Трампа Майк Джонсон, який є противником допомоги Україні. Щоб не пити валідол, пильно спостерігаючи за тим, що відбувається в США, остерігаючись скорочення підтримки нашої країни, потрібно самим ставати сильнішими і виробляти зброю. Адже головна претензія трампістів полягає в тому, що Україна сама собі не допомагає і не інвестує у власну безпеку. Якщо Україна стане сильнішою, то і допомагати їй будуть більше, в тому числі і США.

Спікер Палати представників США – це компромісна фігура, тому навряд чи Майк Джонсон на цій посаді буде повністю дотримуватися порядку денного трампістів. Джонсон буде шукати більш компромісні формулювання і взаємодіяти з Адміністрацією президента Байдена. Тим більше, Байден уже нарізав йому завдань і закликав поставити на голосування законопроєкт про спільний пакет допомоги Україні та Ізраїлю. Думаю, зі скрипом, але за це проголосують, ймовірність цього дуже висока.

Однак це не привід для України розслаблятися – навпаки, ми повинні активніше працювати. Зокрема, Україна повинна більше працювати з республіканським електоратом. Громадянське суспільство, яке фінансують американці, більше підтримує контакти з крайнім лівим крилом Демократичної партії США. Фактично ми зав'язані тільки на них. При цьому у нас провал за іншими напрямками, і ми не комунікуємо з усіма крилами Демократичної і Республіканської партій. А оскільки партії великі, в них дуже багато течій, про які ми і не здогадуємося, думаючи, що вони єдині. Але ні, там різні точки зору. І потрібно з усіма налагоджувати контакт, передусім із народом Сполучених Штатів Америки, оскільки підтримка республіканців і демократів залежить від американського народу. Так, якщо американський народ буде симпатизувати Україні й надалі її підтримувати, то партійці будуть відповідати сподіванням своїх виборців.

Ми повинні враховувати, що Україна пройшла пік емоційної підтримки. І зараз будь-яку допомогу потрібно вигризати, боротися за себе, тому що так просто гроші Україні вже давати не будуть.

Американці зараз замислюються про те, в чому полягає їхній інтерес, навіщо їм витрачати гроші на нас, причому витрачати чимало. Для республіканців це болюча тема. Завжди наріжним каменем їхньої передвиборної кампанії є те, що держава не повинна витрачати багато грошей бізнесу – вона повинна знижувати податки і зменшувати витрати, або ж витрати повинні бути раціональними.

Як би там не було, Джонсон тепер займає іншу посаду і буде змушений коригувати свою поведінку. Одна справа, коли він був просто одним із конгресменів, який підтримував Трампа, і зовсім інша – коли він став спікером нижньої палати Конгресу США. Все-таки це не остання посада в Штатах, і вона передбачає пошук компромісних точок з адміністрацією Байдена, Демократичною партією, а також тією частиною республіканців, які підтримують надання допомоги Україні.

Україні не можна розслаблятися, тому що, як зазначалося вище, пік емоційної підтримки пройдено. Нам потрібно більше напружуватися і працювати з усіма. Тут питання нашої активності та активності нашого лобі. Адже якщо Трамп почне перемагати, і його підтримка буде рости, таких людей, як Джонсон, на впливових посадах у США буде більше. Поки що багато їх не буде.

До речі, я не вважаю, що Трамп ретранслює абсолютно проросійські наративи – він ретранслює проамериканські наративи, які зрозумілі його виборцю. І це логічно: він же колишній президент США, а не України, тому не зобов'язаний підтримувати нашу країну, оскільки для нього першочерговим завданням є турбота про інтереси власних виборців.

Якщо Трамп прийде до влади, підтримка США може бути мінімізована. Але знов-таки все буде залежати від того, чи будемо ми самі ставати сильнішими: якщо ми будемо виробляти більше власної зброї, то нам будуть і допомагати.

Хто такий Тарас Загородній

Тарас Загородній – політтехнолог і експерт. Більше 20 років займається політичним консалтингом, брав участь у виборчих кампаніях у якості політтехнолога, веде блоги в українських ЗМІ. Також його запрошують на політичні ток-шоу в якості експерта.

Тарас Загородній, політичний і економічний експерт, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти