Чи запровадять в Україні примусову вакцинацію від COVID-19

В Україні обговорюють можливість введення обов'язкової вакцинації від СOVID - 19 / УНІАН

Примусова вакцинація - це цілковита дурість.

В Україні, за прикладом Франції та Греції, які нещодавно заявили про часткову обов'язкової вакцинації від COVID-19, також взялися обговорювати цю можливість.

Для початку треба розуміти, що в Україні немає чітко виписаної стратегії того, скільки людей прищеплювати, коли робити щеплення і чи прищеплювати тих, хто перехворіли і тільки недавно одужали.

Усі ці міркування про вакцинацію - шарахання з боку в бік. Тому що перехворілих щеплювати не можна, принаймні, до розуміння того, як буде справлятися природний імунітет – поки це питання мало вивчене, адже пройшло занадто мало часу. Але тих, хто не хворів, звичайно, треба щеплювати. У нас же все зводиться до того, що щеплюватися першими біжать ті, кому потрібен сертифікат.

Тому примусова вакцинація - це цілковита дурість. На Заході, наприклад, є умова про обов'язкову вакцинацію проти гепатиту B тих медиків, які працюють з препаратами крові, причому вакцинацію і рівень антитіл до збудника у них періодично перевіряють. Але у випадку з COVID-19, якщо людина перехворіла і має документальне підтвердження, то навіщо його щеплювати? Так не роблять і ніколи не робили ні при одній з інфекцій.

Читати такожОбов'язкове щеплення від COVID-19 в Україні: у МОЗ назвали головну метуДумаю, навряд чи в Україні дійде до обов'язкової вакцинації - цього просто не допустять. Тим більше, що у багатьох людей є протипоказання до щеплень через алергію і т.д. До того ж, завжди можна придумати протипоказання, якщо є велике бажання.

Якщо перехворів - не щеплюйся, якщо ні-то навпаки, йди і роби щеплення, особливо якщо працюєш там, де є ризик заразити інших. Наскільки мені відомо, викладачам вже погрожують звільненням за відмову від щеплення, хоча це нерозумно, якщо ти перехворів. Те саме і з медиками – якщо дійде до обов'язкової вакцинації, як у Франції чи Греції, то в Україні ні до чого хорошого це не призведе. Бо в такому випадку є ризик звільнень, через що в лікарнях нікому буде працювати, а відповідно, і лікувати людей.

Алла Мироненко, Вірусолог, завідувач відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л. В. Громашевського, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти