Черг не буде: чому загальна мобілізація не дасть переваги Кремлю

Російській владі не вдається мотивувати росіян йти на війну в Україні / Reuters

У Росії всі наглухо забиті досвідом Другої світової війни, тому все ще вірять, що люди штабелями будуть укладатися біля військкоматів.

У світлі запаморочливих успіхів російських військ на фронтах, усе частіше звучить заповітне слово "мобілізація". Звучить, звичайно, не з вуст пропагандистів на зарплаті, які два місяці тому Київ взяли, та й тепер бадьоро пишуть, що все йде за планом. Але ось, скажімо, Стрєлков: читати його крики нині - заспокійливе крутіше бурмотіння Арестовича. Але раз по раз серед криків проскакує чарівне слово, яке має вирішити всі проблеми: мобілізація.

Звідки ця магічна віра в мобілізацію - зрозуміло. Вони там все наглухо забиті досвідом Великої Вітчизняної. Мовляв, розгром на початку, але потім народ як встане з печі та як ухне.

Добре, давайте в черговий раз згадаємо ВВВ. Влітку 1941-го СРСР отримав серйозний удар. Часом можна чути, що виною всьому поганий стан військ і брак озброєння - мовляв, одна гвинтівка на трьох, ось це все. Але насправді у Радянської Армії були гори зброї і техніки. У тому числі 1,5 тис. новітніх танків Т - 34 І КВ. ось з усією цією зброєю радянські солдати і... здавалися в полон. У 41-му (згідно з німецькими джерелами) було аж 3,8 млн полонених. Пояснюється це просто. Солдати РСЧА були в основному з сіл. З тих самих, які нещодавно тероризували колективізацією, морили голодом, мучили репресіями. Хотілося їм воювати за СРСР, як думаєте?

Але незабаром усе змінилося: німці зазнали першої поразки в битві за Москву - радянські війська почали стояти на смерть. Що змінилося? Спрацювала радянська пропаганда? Ні, вона працювала і раніше. Що реально спрацювало, то це... нацисти. Вони морили радянських полонених голодом, тероризували мирне населення тощо, причому відомо це було не з пропаганди (якої були підстави не довіряти), а від рідних, сусідів, товаришів по службі. Так радянським громадянам стало зрозуміло, що це не європейська армія прийшла повоювати, а щось зовсім інше (що навіть гірше радянської влади). Тому радянський солдат здавався в полон влітку 41-го, але вже восени на смерть стояв під Москвою.

Так і сьогодні, якщо оголосити мобілізацію, то доведеться відповісти на одне просте запитання: заради чого? Яку-таку екзистенціальну загрозу являє собою Україна? Російська пропаганда тиражує вигадки про розп'ятих хлопчиків з вирізаними свастиками на животах. Але ніякого ефекту немає. Як немає ефекту від репортажів про "затримання проукраїнських терористів", які готували вибухи Кремля і Мавзолею. Все тому, що пропаганда сама по собі не працює: у звірства нацистів радянські люди вірили не тому, що їм так сказали по радіо, а тому що бачили їх на власні очі або дізналися від людей, яким довіряли (а це, в свою чергу, вже підвищувало довіру до пропаганди). Але зараз ми маємо ситуацію, коли жахливі звірства і підступні задуми ворога мають суто вигаданий характер.

Власне, якби росіяни були мотивовані воювати і бачили якесь моральне підґрунтя у всьому, що відбувається, то черги на "короткостроковий контракт" були видні і зараз. При оголошенні мобілізації держава не зможе сказати росіянам буквально нічого нового. А якщо людей не вдається переконати, залишиться тільки покладатися на насильство.

Читати такожПутін влаштував ідеальний шторм: як масова мобілізація доб'є РосіюВідловити і відправити на передову сотні тисяч незадоволених чоловіків - це нетривіальне технічне завдання навіть для самих авторитарних режимів. Але навіть якщо це станеться, Кремль отримає деморалізовані частини. А враховуючи, що ще й озброєні вони можуть бути тільки застарілою зброєю (нагадаю, що, на відміну від ВВВ, ленд-ліз зараз не на тому боці), то результат стає трохи передбачуваний.

Загалом, на відміну від фанатика Стрєлкова, тут Кремль оцінює все тверезо: мобілізація не принесе військової перемоги, зате сильно підвищить градус невдоволення в РФ.

Новини заразКонтакти