Окупанти формують живий щит у Криму

Росіяни нібито збили ракету над Севастополем / скрін, УНІАН

На відміну від севастопольського населення, населення прикладом Бєлгорода окупанти з прифронтової зони вивозять. Бо це їх власні люди.

Окупанти заявили про нібито масові поранення та загибель декількох цивильних осіб на пляжі севастопольської Учкуївки приблизно опівдень 23 червня.

При цьому начебто ураження нанесла якась "ракета в результате воздействия средств ПВО" агресора яка нібито "на конечном участке отклонилась от траектории полета". Це "офіційна заява" воєнного відомства агресора.

Попре те, що самі окупанти заявляють, що пляжі Учкуївки, розташовані буквально в одному кілометрі біля декількох важливих воєнних об'єктів агресора, не були метою нібито "ракетного обстрілу", а тому єдиною реальною причиною заявленого ураження пляжу є робота ППО агресора, залишається визначити ступінь провини окупаційної "адміністрації" в ситуації.

Й справа навіть не у тому, що в Учкуївці, як "раптово виявилося", закрити чи відсутні бомбосховища, та що там не було власне й сигналу повітряної тривоги.

Нагадаю, що окупанти цілком спокійно "забороняють" присутність цивільних осіб на пляжах Криму там та коли, де їм ця присутність невигідна, прикладами є описані Association of Reintegration of Crimea ситуації 2023-2024 років на западі Криму та на узбережжі Керченської протоки.

Але цього не було у Севастополі, зокрема в Учкуївці, де агресор свідомо використовує "курортний сезон" як у форматі пропаганди, так й у вимірі "живого щита", на третій рік масштабної війни.

Нагадаю, що на відміну від севастопольського населення, населення прикладом Бєлгорода окупанти з прифронтової зони вивозять. Бо це їх власні люди.

Таким чином саме окупанти, активно сприяючи приїзду та розміщенню з "рекреаційною метою" населення у прифронтовий Севастополь, та не тільки не закриваючи його пляжі, але й всіляко стимулючи осіб там знаходитися, при цьому постійно імітуючи "режим мирного часу", активно формують відповідні ризики.

Обов'язком окупантів відповідно до Женевських конвенцій було: з 2022 року мінімізувати узагалі прибуття будь-яких "туристів" до Севастополю та постійно інформувати населення про об'єктивно найбільш небезпечні зони, насичені російською ППО, такі як пляжі Північної сторони міста та район мису Фіолент, та й надати можливість бажаючим евакуюйовуватися.

Але щось мені підказує, що й надалі цей ганебний піар агресора на "живому щиті" буде продовжуватися.

Хто такий Борис Бабін

Борис Володимирович Бабін – український вчений, політик, доктор юридичних наук, професор. Експредставник президента України в Автономній Республіці Крим.

Народився 12 березня 1981 року в Євпаторії, АР Крим.

Завідував кафедрою адміністративного та кримінального права Одеської національної морської академії.
З червня 2015 року по грудень 2015 року – урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини.

З 2016 року – професор кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Міжнародного гуманітарного університету.

Експерт Української морської незалежної профспілки, Кримськотатарського ресурсного центру, Фонду дослідження та підтримки корінних народів Криму, експерт ad hoc ОБСЄ, Ради Європи та Minority Rights Group International.

Завідувач сектору Інституту законодавства Верховної Ради України.

Автор наукових праць.

З 17 серпня 2017 року по 3 грудня 2018 року – представник президента України Петра Порошенка в Автономній Республіці Крим.

Джерело

Новини заразКонтакти