Чому не варто пов'язувати візит Зеленського із заявами Трампа

Трамп не втрачає надії виграти вибори, тому використовує питання України / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, Офіс президента

Усі заяви Трампа щодо Зеленського та України переслідують єдине завдання - виграти вибори.

Про те, чи був візит Зеленського до США вдалим для України, ще рано судити. Те, що ми бачили, було тільки публічною його частиною, і багато чого обговорювалося за зачиненими дверима. Адже візит був розрахований на кілька днів, була величезна українська делегація дипломатів, військових. Але загалом візит можна вважати успішним, особливо після оголошення допомоги від США на 7,9 мільярда доларів. Дуже правильно було відпрацьовано Генасамблею ООН, де Зеленський з трибуни заявив про можливу атаку на атомні станції України.

Але справжній результат цього візиту можна буде оцінити на полі бою, особливо якщо вдасться дотиснути питання ударів по території Російської Федерації. Коли росіяни покажуть уламки ATACMS чи Storm Shadow на своїй території, тоді й можна буде розуміти, як це працює.

Ми маємо розуміти, що у Заходу є бажання залишити Росію як державу, і щоб Україна не влаштовувала хаос у РФ. Тобто щоб Україна не виграла, але й не програла, що не відповідає нашим інтересам. Адже США, від яких багато в чому залежить західна політика щодо РФ, грають стабільність Росії останні 100 років. І щиро розвалу та хаосу РФ бажають тільки Велика Британія та найближчі сусіди РФ по НАТО (Польща, Фінляндія, Швеція), оскільки останнім не потрібен такий сусід.

Що ж стосуэться візиту Зеленського на завод до Пенсільванії та реакції на нього республіканців, то під час виборчої кампанії все, що вони разом із демократами говорять як один про одного, так і про Україну не має для нас жодного значення. Тому що не українці не є їхніми виборцями. Та й судити про майбутню політику за нинішніми заявами - це все одно що дивитися в Україні на Ляшка з вилами. Кампанія в США навіть жорсткіша, ніж в Україні, але головний плюс цієї ситуації в тому, що питання України стало одним зі значущих, і воно розігрується. І це треба активно використовувати в усіх напрямках.

Можливо, Зеленський і підіграв демократам, але, зрештою, його завданням було отримати допомогу від США. Адже Захід - це завжди торги, переговори, зміна позицій.

Ніхто ні з ким насправді не посварився, результат отримано, і двопартійна підтримка в нас усе ще є. А взагалі українцям варто приділяти більше уваги не виборам у США, які прямо їх не стосуються, а тиску на уряд України, щоб він забезпечив експорт підприємствам ВПК, забезпечив страхування підприємства ВПК, військову секретність, довгострокові контракти. І що більше у нас буде зброї, то більше ми будемо в кооперації із західними корпораціями, і в цьому разі вже буде не так важливо, хто буде президентом у США.

Усі заяви Трампа щодо Зеленського та України переслідують єдине завдання - виграти вибори. І у Трампа все ще залишається такий шанс, тим паче що Гілларі Клінтон, як і зараз Камале Гарріс, теж показували високі рейтинги. Але специфіка виборчої системи США така, що можна набрати більше голосів, але програти вибори.

Та й підкосити Гарріс може не стільки втручання РФ, яка прагне розхитати і поляризувати Штати, скільки військова операція Ізраїлю проти "Хезболли".

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Хто такий Тарас Загородній

Тарас Загородній - політтехнолог і експерт. Понад двадцять років займається політичним консалтингом, брав участь у виборчих кампаніях як політтехнолог, веде блоги в українських ЗМІ. Також його запрошують на політичні ток-шоу як експерта.

Новини заразКонтакти