Після Афганістану США точно не залишать Україну сам на сам з РФ

Україна залишається важливою для американців / Reuters

Зараз в США просто немає більш ефективного засобу тиску на Росію, ніж стратегія глибокого проникнення і закріплення в Україні.

Стрімкий і сумбурний відхід американців з Афганістану так злякав Кремль, щоо можна собі уявити собі, який жах спіткає Росію, коли американці раптом «покинуть» Україну. З одного боку, Кремль мріє про це і постійно лякає наївних, але безстрашних українців, що США вчинять з Україною так само, як і з Афганістаном. А з іншого боку, Москва навіть не уявляє собі, що вона робитиме якщо Захід відвернеться від України. "Переварити" Україну у неї немає сил і часу. Росія не зуміла за сім років відновити і інтегрувати Донбас, який, за задумом архітектором "Новоросії", повинен був перетвориться на вітрину "русского мира", стати предметом гордості всієї Росії і гідним прикладом для заздрості і наслідування інших регіонів півдня-сходу України.

Читати такожТеракти в Афганістані: кількість жертв вибухів зросла

Але після Афганістану США точно не покинуть Україну.

По-перше, тому, що США після втечі з Афганістану потрібно терміново відновлювати свій міжнародний престиж. По-друге, з тієї простої причини, що Афганістан далекий від Москви і не має територіальних претензій до Росії, а Україна як ніколи близька і рішуче налаштована повернути окуповані землі. Військово-політичне співробітництво України і США, що розвивається, дуже важливе для обох країн і вкрай небезпечне для Москви.

Таким чином, США автоматично отримують неймовірно зручний майданчик в центрі Європи для потужного тиску як на тихо бунтуючу Німеччину, так і на самовпевнену Росію.

Після публічного провалу американського плану по зупинці СП-2, слабка, але «проамериканська» Україна - це найпотужніша зброя США в Європі проти майбутнього альянсу Берліна і Москви.

Читати такожУ Росії анонсували евакуацію з Афганістану громадян УкраїниНе будемо забувати, що політика американських санкцій або колективний міжнародний тиск на Росію виявилася вкрай неефективною. Те, що з успіхом виходило у США в кінці 20 століття (розвал СРСР) абсолютно не працює на початку 21 століття в Росії. Тому, як це не дивно звучить, зараз в США просто немає більш ефективного засобу тиску на Росію, іншого способу геополітичного шантажу, ніж стратегія глибокого проникнення і закріплення в Україні.

Але і Росія без України теж не може остаточно перетворитися на імперію 21 століття або стати гідним партнером Китаю, а не її сировинним придатком.

Тому, незалежно від того, хто буде знаходиться при владі в США – демократи або республіканці, будь-який американський президент буде використовувати Україну в своїх геополітичних інтересах.

Інше питання, що корумпована економічна і політична верхівка України не розуміє унікальності України, свого часу і місця у світових розкладах і не може реалізувати національні інтереси в новій міжнародній обстановці. Вона не здатна синхронізувати інтереси України і США, тому вона не відповідає цілям американської політики в Україні.

Це буде головною темою розмов на ймовірній зустрічі президента України Зеленського з президентом США Байденом. Якщо президент Зеленський знову не зрозуміє, що від нього хочуть, то Вашингтон буде шукати способи швидко вирішити це завдання, не піклуючись про реакцію Москви.

Новини заразКонтакти