Чому в результаті війни в Україні програє Китай

Китай стурбований післявоєнними перспективами для себе / Reuters

Китай даремно взяв у партнери на глобальну гру проти Заходу недорозвинену бензоколонку.

Китай стурбований. Зовсім не варварськими методами ведення росіянами війни, про що китайські посли зашепотіли на вухо партнерам на переговорах по усьому світу. Зовсім ні.

Китай оцінює післявоєнні перспективи і бачить їх такими, що перемога Росії призведе до її повної ізоляції (читай – посилення тиску на Китай), а поразка Росії призведе до посилення ролі і впливу США (читай – посилення тиску на Китай).

Це закономірний підсумок, коли береш у партнери на глобальну гру проти Заходу недорозвинену бензоколонку.

Читайте такожСтерв’ятник в очікуванні: яку гру щодо Росії веде Китай

Але китайські страхи – це простір для дипломатії. Китай хоче гарантій на майбутнє. І такі гарантії у вигляді економічних «пряників» йому міг би надати то й же ЄС, де охочих загострити відносини з Китаєм ще менше, ніж у ситуації з РФ.

Китай має зрозуміти, що антипутінська коаліція не перетвориться автоматично на антикитайську (хоча би тому, що Китай є економічною наддержавою). І якщо Піднебесна в цей драматичний момент історії знайде хоч якісь точки дотику з США і ЄС, то вони і послугують основою і нормальних відносин у майбутньому, і, хто знає, можливо, навіть нової світової архітектури безпеки.

Читайте такожВійна Росії в Україні вигідна Китаю, або Як Путін за Піднебесну робить усю брудну роботу

А що має зробити Китай? Небагато. Можна з повагою ставитись до того, що, дотримуючись кодексу честі, Пекін відмовляється засуджувати свого союзника Росію, але жоден кодекс честі не вимагає від Китаю надавати Росії ресурси на війну, яку з Китаєм ніхто не погоджував.

Богдан Яременко, народний депутат України, дипломат

Новини заразКонтакти