Втрати росіян на фронті величезні: нові дані

Втрати військ РФ в Україні / Колаж: Главред, фото: 43-я ОМБр, Міноборони РФ

Якщо дивитися тільки на ці цифри з поправкою на динаміку у нас, можна робити прогноз, що росіяни зможуть тиснути ще близько 2 місяців.

Вранці накидав зведення про російські втрати, але завозився і не встиг виставити. Що виявилося на краще. Бо вдень свої дані оновив російський проєкт "Медіазона", який збирає публічні відомості про російські втрати разом із російською службою ВПС. Порівняємо.

Отже. Група "Інформаційний спротив" продовжує збирати інформацію про російських солдатів, яких у самій Росії визнали вбитими або публічно поховали.

Станом на 1 липня 2024 року в нашій базі 59857 імен. Ще понад 400 осіб визнано мертвими, але є якісь розбіжності в даних.

Станом на 5 липня 2024 року, Медіазона/ВВС зібрали відкриті дані про 58207 убитих. Тобто, цілком порівнянно.

Лідери в абсолютних числах за даними ІС:

- Краснодарський край - 2875

- Башкортостан - 2265

- Свердловська область - 2117

- Татарстан - 2091

- Челябінська область - 1751

- Пермський край - 1704

- Самарська область - 1546

- Московська область - 1420

- Бурятія - 1384

- Іркутська область - 1350

Частина регіонів за цифрами збігається з Медіазоною/ВВС, десь є розбіжності (наприклад, зеків вагнера, похованих у Краснодарському краї, ми відносили до цього регіону. Російський проєкт сортує їх за іншим принципом. До того чи іншого регіону ми відносимо за сумою зв'язків. Якщо немає адекватної інформації - то за місцем поховання).

За відносними показниками (кількість убитих на 10 тис. чоловіків працездатного віку)

- Тива - 62

- Сахалін - 49,3

- Чукотка - 49

- Бурятія - 48,9

- Республіка Алтай - 45

- Забайкалля - 39

- Ненецький АТ - 36

- Магаданська область - 32

- Псковська область - 30

- Північна Осетія - 29,8

Зміни.

1.Бурятія опустилася на 9 місце за абсолютним числом убитих. Також її обійшов Сахалін у відносних числах.

2 В останній тиждень червня кількість публічно визнаних убитих у СЗФО була вдвічі більшою, ніж у перший тиждень місяця. Липень продемонструє, чи є це тенденцією. "Результати" активності в Харківській області мають проявитися.

3. Втрати на Далекому Сході порівняно вищі. Особливо гнітюче виглядає ситуація на Сахаліні, де відносні втрати в 2,6 раза вищі, ніж у сусідньому Приморському краї.

Підкреслю ще раз. Це ті вбиті, яких публічно показали в самій Росії. Тобто, це найменша підтверджена цифра вбитих. Реальна їхня кількість - більша щонайменше у 2 рази.

Цю гіпотезу підтверджують відомості Медіазони/ВВС. Їх моделювання на основі реєстру спадкових справ РФ дає найімовірнішу цифру вбитих у 120 тис. осіб.

Якщо додати до них зниклих безвісти (більшість убиті), полонених, тих, хто вибув назавжди через важкі поранення, померлих і списаних з інших причин, - вийде загальна цифра безповоротних втрат російської армії. За нашими оцінками, вона перебуває в діапазоні 200-250 тис. осіб. Санітарні втрати вже складно інтерпретувати.

За 6 місяців 2024 року в Росії публічно виявилося 19 995 убитих. Це 109,9 убитих на день. Частина з них належить до більш ранніх періодів, тому отримуємо все те ж шукане число - росіяни готові визнавати близько 100 убитих на день, ця цифра стабільна ось уже півтора року, хоча інтенсивність боїв була різна і є тенденція до зростання втрат.

У 2023 р. убитих було більше, ніж у 2022 р., у 2024 р. - темп вищий, ніж у 2023 р.

Учора Дмитро Медведєв заявив, що за 6 місяців контракти з Міноборони РФ уклали 190 тис. осіб. Тобто, близько 1000 на день і 30К на місяць.

Цифри показують: за заявленої росіянами цифри поповнення - близько 30 тис. на місяць - приблизно стільки ж вибуває (я кілька днів тому про це писав).

Якщо дивитися тільки на ці цифри з поправкою на динаміку у нас, можна робити прогноз, що росіяни зможуть тиснути ще близько 2 місяців. А потім будуть змушені зупинитися, якщо не застосують якісь нові ходи поповнення військ (масові електронні повістки, перетворення строковиків на контрактників тощо).

У травні ми повзли по дну можливостей у плані боєприпасів (стало краще), а тепер аналогічна ситуація в плані людей.

У ці умовні два місяці можливі зриви, найімовірніше ще будуть територіальні втрати. Але важливіше 1) скільки вдасться знищити росіян; 2) наскільки вдасться зберегти ядро нашої армії. Саме цим визначатиметься тональність дискусії навколо формату переговорів та їхньої суті.

Турбулентність зростає. Але є всі шанси зламати путінський блеф. Тож менше рефлексії на тему миру, більше зусиль у повсякденну рутину (навчання, підготовка до зими...).

Хто такий Олексій Копитько

Радник міністра оборони, блогер, журналіст. Проживає у Харкові. Активно коментує в соцмережах події, що відбуваються в країні і світі. Працював координатором проєкту "Флот-2017". До цього обіймав посаду заступника голови правління Українського центру розвитку музейної справи.

Джерело

Новини заразКонтакти