Втрати військ Путіна різко зросли: що відбувається на фронті

Війська РФ зазнають втрат / Колаж: Главред, фото: сайт Кремля, Міноборони РФ, wikimedia.org

Російський проєкт "Медиазона" і російська служба ВВС станом на 27 вересня дають цифру 71 057 осіб.

Група "Інформаційний спротив" продовжує збирати дані про російських солдатів, яких у самій Росії визнали вбитими або публічно поховали.

Станом на 23 вересня 2024 року в нашій базі 71979 осіб, щодо яких є повні відомості, і 380+ імен, де є якісь розбіжності (ми розсортували частину осіб із неповними даними).

За тиждень кількість визнаних у РФ втрат зросла на 1073 одиниць.

Російський проєкт "Медіазона" і російська служба ВПС станом на 27 вересня дають цифру 71 057 осіб.

Не втомлююся повторювати, що це самі МІНІМАЛЬНІ втрати вбитими. Ці цифри не відображають реальної чисельності втрат (яка вища в рази), але дозволяють вловлювати деякі тенденції.

З помітного за тиждень.

1. оновлення даних по Московській області - ще плюс 88 убитих. Переважно - це раніше приховані втрати після огляду федерального меморіалу і ще одного кладовища. Разом: один федеральний меморіал (тобто поховання в кроковій доступності, на виду) дав +500 убитих за три тижні. Через що регіон вибрався на 6 місце за кількістю публічно визнаних втрат.

На локальному рівні, де значно складніше непомітно і безпечно зібрати дані, заховано багато тисяч убитих. Причому заховані за згодою сімей убитих найманців, які уникають розголосу заради безпроблемного отримання виплат.

Втрати серед насильно мобілізованих (особливо - з міст) ховати буде складніше. Це ще один маленький нюанс, чому Путін відкладає мобілізацію.

2. традиційна рубрика "Москва і Кавказ - проти Росії".

За тиждень втрати в Інгушетії - 0, у Чечні - 1, Кабардино-Балкарія - 2, Карачаєво-Черкесія - 1. Дагестан - 16 (давно стільки не показували).

Москва - 10.

СПБ - 8.

Брянськ - 10,

Бєлгород - 23 (частина старих).

Татарстан - 75.

Башкортостан - 67.

Перм - 43.

Мабуть, регіональні еліти в Казані та Уфі настільки жадібні й отримують від Москви стільки бонусів, що їм не шкода ховати своїх людей пачками. Адже ми ж фіксуємо далеко не всі втрати. Рота на тиждень - ось орієнтовна кількість убитих із Татарстану і Башкортостану. Плюс поранені. Це маркер, скільки найманців вони повинні відправляти на фронт просто для заповнення втрат.

Перм я б особливо виділив. Цей регіон не звучить, мало хто навскидку знає, де він взагалі розташований. При цьому за відносними втратами Перм вибралася на друге місце в РФ, після Тиви.

3. Дедалі більше сигналів, що на заміну зекам (засудженим) зростає потік людей із СІЗО. Де-факто: будь-який контакт (не тільки у кримінальних справах) з російськими "правоохоронцями" перетворюється для дорогих росіян на квиток на фронт. Аліменти. Порушення ПДР (ДТП). Кредити. Оскільки явище масове - мають бути соціальні наслідки. Які - це фахівці трохи пізніше скажуть.

Лідери за визнаними втратами в абсолютних цифрах:

- Краснодарський край - 3128

- Башкортостан - 2909

- Татарстан - 2690

- Свердловська область - 2575

- Пермський край - 2256

- Московська область - 2189

- Челябінська область - 2137

- Самарська область - 1778

- Іркутська область - 1698

- Саратовська область - 1655

Хто такий Олексій Копитько

Радник міністра оборони, блогер, журналіст. Проживає у Харкові. Активно коментує в соцмережах події, що відбуваються в країні і світі. Працював координатором проєкту "Флот-2017". До цього обіймав посаду заступника голови правління Українського центру розвитку музейної справи.

Джерело

Новини заразКонтакти