Застосування по Україні гіперзвукової ракети 3М22 "Циркон"

Гіперзвукова ракета "Циркон" / Міністерство оборони РФ

Останніми днями багато запитань про, нібито, застосування по Україні гіперзвукової ракети 3М22 "Циркон".

Щодо ракети 3М22 "Циркон"...

Останніми днями багато запитань про, нібито, застосування по Україні гіперзвукової ракети 3М22 "Циркон". Зокрема, нібито, залишки цієї ракети було знайдено 7 лютого в Дніпровському районі Києва в районі зруйнованої лінії електропередач...

Одразу ж усі, кому не ліньки, почали ідентифікувати запчастину від ракети, шматок алюмінію, з написаною на ній олівцем або фломастером абревіатурою 3М22 як доказ застосування "Циркону". Тобто, не заводський штамп, а корондашикам - 3М22...

Відразу зазначу, що, по-перше, офіційних підтверджень застосування РОВ по Україні на ранок 7 лютого ракет "Циркон" - не було. По-друге, я не можу ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію, але ось, що скажу...

3М22 "Циркон" - це дуже проблемна, сира і насилу прийнята на озброєння протикорабельна гіперзвукова ракета. Трохи про характеристики.

3М22 - це гіперзвукова крилата ракета, що умовно маневрує, з центральним корпусом, який створює підйомну силу, і розгінним щаблем із твердопаливними двигунами, що дає їй первинне надзвукове прискорення, після чого прямоточний повітряно-реактивний двигун на рідкому паливі на другому ступені розганяє її до гіперзвукових швидкостей - 9 Махів або понад 11 тис. км/год.

Дальність польоту ракети від 250 до 500 км на малих висотах і до 740 км за напівбалістичною траєкторією. За умови заправки ракети специфічним, спеціально для неї створеним паливом, дальність польоту може бути збільшена до 1 тис. км.

А тепер, чому я впевнений, що по Україні скоріше не було застосовано 3М22 "Циркон", ніж навпаки.

Ракета "Циркон" це не КРМБ "Калібр". Для неї потрібні унікальні пускові установки та унікальні носії. Її перспективними носіями є на сьогодні напівмертві ТАРКР проєкту 1144 "Орлан", а саме, не боєздатний "Петро Великий" і "Адмірал Нахімов", що перебуває у вічному ремонті. Так само цю ракету можуть застосовувати АПЛ проєкту 885М "Ясень-М" і 949А "Антей" і жодної з яких немає в Чорному морі.

Так само, перспективними носіями "Цирконів" можуть стати фрегати проекту 22350М. Але саме в модифікації "М", закладка яких навіть не стартувала!

З чого виникає питання, а чим і звідки стріляли?

Я не виключаю того, що для 3М22 "Циркон" міг бути створений сухопутний, мобільний носій/пускова. Якщо увімкнути фантазію, то це цілком міг би бути контейнерний тип, на кшталт Club-K - контейнерний комплекс у стандартному 20- і 40-футовому ISO-контейнері, що розміщує протикорабельні ракети 3М-54КЕ, 3М-54КЕ1, Х-35УЕ або ракети класу поверхня-поверхня 3М-14КЕ, Х-35УЕ.

Але про інтеграцію 3М22 в сухопутну ПУ нічого не говорилося і не повідомлялося навіть на базовому рівні пліток і конспірології. А сам процес такої інтеграції навряд чи під силу російському ВПК. Приховати ж таке досягнення кулібіних було б складно.

А тому, не виключаю, що, найімовірніше, це була ракета серії 9М723, під час складання якої застосовували запчастини, призначені для 3М22, тому і було знайдено такий напис на шматку металу. Не рідкість, коли в російських ракетах застосовуються штампи одних і тих самих запчастин, це спрощує технологічні процеси. З урахуванням того, що в Росії останніми місяцями намагаються робити ставку на виробництво більшої кількості балістичних ракет, абсолютно не виключено, що частина ЗЧ, призначених для виготовлення непотрібних у війні "Цирконів", з НВО Машинобудування пішли саме в цехи збирання 9М723 на Воткинський завод.

Але, нагадаю, це лише версія. Чекаємо офіційних коментарів.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Новини заразКонтакти