Реформи чи інтриги: чого чекати Україні від нового посла США

Новим послом CША в Україні може стати Бріджит Брінк (по центру) / GettyImages

США потрібна активна комунікація з Україною, і призначення посла має цьому сприяти.

Міністр закордонних справ в Україні Дмитро Кулеба повідомив, що МЗС запустило процедуру погодження кандидатури Бріджит Брінк, чинного посла США у Словаччині у якості очільниці посольства США в Україні.

Нинішнє рішення про призначення посла політично виправдане, тому що зараз США варто мати щільну політичну комунікацію з Україною у багатьох питаннях. У першу чергу - через геополітичну кризу, яку ініціюють росіяни.

Власне, призначити посла варто було вже давно, але раніше у США були внутрішньополітичні бар’єри, а оскільки питання України для Байдена є надто чутливим, зважаючи на попередні виборчі кампанії, де українське питання було визначальним. З огляду на це, американському керманичу, імовірно, був потрібен час, аби підібрати кандидатуру, яка б влаштовувала обидві партії - і республіканців, і демократів. Зрештою, це пояснює внутрішньополітичну конкуренцію навколо України у Вашингтоні.

Адже Байдену на цій посаді потрібна людина, яка на майбутніх виборах не гратиме у якісь інтриги і буде займатися суто дипломатією.

Ця кандидатура посла США у Словаччині насправді не нова і обговорювалася, щонайменше, ще півроку тому - вже тоді вона була у шорт-листі. Це кадровий дипломат, який має досвід роботи у кризових точках, тобто країнах, які проходили конфлікти і мали значні труднощі у проведенні реформ.

Призначення посла - це найвищий рівень комунікації між країнами, завдяки чому по багатьох питаннях діалог буде швидшим і легшим.

Читайте такожПісля Афганістану США точно не залишать Україну сам на сам з РФТож у першу чергу, новий посол буде певним повноважним голосом у просуванні реформ, бо попередня тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін була обмежена у своєму мандаті і не могла цього робити. У випадку призначення Бріджит Брінк, вона, найімовірніше, зосередиться на продовженні антикорупційній, судовій реформі та роботі у секторі інвестицій. І маркером того, що справа зрушилася з місця, буде призначення керівника САП, призначити якого Зеленський обіцяв особисто Байдену під візиту до США.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти