Роман Протасевич - це білоруська версія Наді Савченко

Роман Протасевич дав інтерв'ю білоруському держтелебаченню / скріншот

Протасевич - дуже зручна людина для Лукашенка. Ситуація навколо нього створює вигідний контекст, щоб маніпулювати населенням Білорусі і грати з Заходом.

В інтерв'ю Протасевича прозвучали тези про російський слід у протестах у Білорусі. Це те, про що я говорив спочатку – коли протести починалися, було дуже добре видно, як росЗМІ відпрацьовували цю інформаційну повістку. Це було помітно і в тому, як розкручувався сам телеграм-канал NEXTA, адже такий проект вимагає і серйозних ресурсних вливань, і хорошої технологічної команди. Крім того, вже після президентських виборів з'являлося все більше інформації про те, що люди одного з телеканалів, що входять у всім відомий російський пропагандистський холдинг, були присутні на протестах, після чого їх матеріали з'являлися на NEXTA. Тому я і не виключав, що з білоруськими телеграм-каналами застосовувалася та сама технологія, яку російські спецслужби у тісній зв'язці з телевізійниками раніше вже застосовували на Донбасі і в Криму.

В цілому цю ситуацію, що тоді, що зараз використовували для того, щоб "хитати" Лукашенка і заганяти його в ту яму, в якій він зараз опинився. Тому що, з одного боку, є об'єктивне невдоволення Лукашенка в Білорусі, а з іншого, є бажання Росії пристебнути Білорусь міцніше до себе. І РФ це вдалося, використовуючи ці протести, а ситуація з літаком ще більше цьому сприяла. Адже росіянам це вигідно - усі санкції, які вводять проти Білорусі, призводять до того, що економічна база Лукашенка опиняється під питанням, він усе більш обмежений у ресурсах і тому він буде бігти саме до РФ.

Звичайно, Протасевича можуть катувати і проводити з ним ті страшні речі, на які здатні осколки радянського КДБ, але тут не менш важливий і контекст, в якому все це з ним відбувається. Взагалі Протасевич - дуже зручна фігура для Лукашенка. Безвідносно того, ким є ця людина, у цій ситуації він дуже нагадує Надю Савченко. Адже навіщо її свого часу "запускали"? Тому що РФ було вигідно дискредитувати патріотичний табір, і вона ідеально для цього підходила. Це ми бачили протягом усієї її подальшої діяльності. Для того, щоб зрозуміти, ким насправді є Савченко, було достатньо прочитати книгу, яку вона видала ще у російській в'язниці, де їй дозволялося багато того, що не дозволяли іншим. Тобто росіяни розкручували саме Савченко, хоча і тоді вже було достатньо інших полонених.

Протасевича будуть використовувати точно так само - не важливо, чи був він затятим опозиціонером або просто хлопцем, який на романтичній хвилі вирішив приєднатися до опозиції. Я не вважаю його агентом - якраз навпаки, коли є прості, чесні люди, які потрапляють в подібну ситуацію, ними дуже вміло грають професіонали. І те, що говорить Протасевич, чи вибили це з нього під тортурами або психологічним тиском, створює вигідний контекст для Лукашенка, щоб намагатися маніпулювати і населенням Білорусі, і грати з Заходом. Тому природно, що Лукашенко буде використовувати його "по повній" для того, щоб збити протестну хвилю. Власне, вона вже збита, адже він придушив протести і встояв, незважаючи на те, що в серпні ще здавалося, що він завалиться. І всі ці інсинуації, які прозвучали в інтерв'ю стосовно російського сліду, вказують на те, що Лукашенко розумів, що відбувається і розумів, що Росія – не така Союзна, як він намагається всім показати.

Читати такожЩо Лукашенко і Путін не здатні зрозуміти ніколиАле навряд чи йому це занадто допоможе - ті, хто його ненавидів, будуть і далі це робити. Будь-якій нормальній людині абсолютно ясно, що Лукашенко – це диктатор, який жадібно чіпляється за владу шляхом десуверенізації своєї держави і фактично передачі її росіянам.

Та й Захід це теж мало в чому переконає. Але тим країнам, які і далі хочуть заробляти на торгівлі з РФ і Білоруссю, ця ситуація лише на користь, але для європейських політиків у Франції та Німеччині, які тісно співпрацюють з росіянами, випадок з Протасевичем – прекрасна можливість створювати наративи про те, що американці або євроатланти намагаються атакувати суверенні демократії.

Юрій Романенко, керівник політичних програм Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреду

Новини заразКонтакти