Росія - це мавпа з гранатою, або Чому росіяни не ризикнуть підірвати Каховську ГЕС

Росіянам невигідно підривати Каховську ГЕС - наразі це страшилка для світу/ УНІАН

Якщо відбудеться прорив ГЕС, це не дасть Росії нічого позитивного, бо тоді вони отримають серйозну водну перешкоду.

Ви бачили колись ролик, де звичайні африканські бандити напідпитку дають шимпанзе до рук автомат, а та примудряється зняти запобіжник і лупить по них автоматну чергу? Мавпа з гранатою - це і є Росія. Треба віддати їм належне - вони дегенерати на рівні печерної людини. Того ж самого шимпанзе, якому дали гранату чи автомат до рук. І тому теоретично може бути все, але на певних етапах там вмикається логіка.

Чи з квітня мінували Каховську ГЕС? Так, мінували. Чи ті дві вантажівки, які стоять на дамбі, з вибухівкою і можуть бути підірвані? Так, можуть. А хтось ставив питання ГУРівцям - що саме мінували? Бо там є тільки дві частково пов’язаних між собою конструкції: прив’язана до греблі естакада автодороги і сама гребля.

Підрив дороги - це постійне завдання, яке є у росіян. У випадку, якщо буде атака українців, тобто якщо будуть заходити якісь ДРГ через ту територію, росіянам було б важливо зробити за допомогою відповідних вибухів неможливість переходу. Тож дорога дійсно могла бути замінована, але коли Україна почала бити Хаймарсами, вони багато чого розмінували, щоб після влучання у їхні ж мінування, у них самих не перекрився проїзд.

Але це мінування спрямоване на те, щоб заблокувати можливість переходу українських сил на лівий берег Дніпра. До речі, ви звернули увагу - наші могли б, за такої високої точності ударів, бити і по самій дорозі у прив’язці до греблі, але били по найменш вигідному для нас місцю - понад шлюзовою камерою, де легше відновити проїзд. Чому? Бо знали, що решта не замінована. І якби вдарили не тут, могли б статися незворотні руйнування, які і нам би нашкодили.

Тепер повертаємося до можливості повноцінного підриву. Я не знаю, скільки саме потрібно для того, щоб повністю зруйнувати греблю, тобто щоб виник ефект "великої хвилі", а не просто поступового витікання води. Але це точно від майже ста до кількасот тонн вибухівки.

Коли НКВДисти у Другій світовій війні перед приходом німців підірвали Запорізьку АЕС (де, до речі, був перепад до двох десятків метрів, через що склалася критична ситуація, і після того загинули понад 100 тисяч людей), то там було використано близько 300 тонн вибухівки. 300 тонн на Каховську ГЕС, напевно, не потрібно, але навіть 100-150 тонн для ефекту вибуху чужими руками - це багато. І списати це на Україну не вдасться.

Загалом Каховську ГЕС можна підірвати двома способами - тактичним ядерним ударом (для того і існує, до речі, ця зброя - нею підривають подібні споруди) чи кількома чотирьохтонними авіабомбами, якими знищували Маріуполь. Але для останнього потрібно, щоб на ГЕС зайшли важкі бомбардувальники, а підйом таких бомбардувальників із далеких аеродромів фіксується заздалегідь. І ЗСУ були б готові їх збивати, бо ці літаки настільки доступні для збиття ППО, що їх просто на цей район неможливо запустити - вони будуть збиті ще на підході.

Є ще третій момент - там закладені сотні тонн вибухівки. Усім буде зрозуміло, що українська армія, яка не володіє цією територією у повному обсязі на обох берегах, не могла б цього зробити. Тому це все одно буде звинуваченням у бік Росії і нічого не дасть.

Якщо відбувається прорив ГЕС, це теж не дає Росії нічого позитивного, бо вони дістають серйознішу водну перешкоду. По-перше, ненадовго, по-друге, і так наші точно, після звільнення правого берега не будуть поспішати брати лівий берег, тому що Дніпро - це достатньо серйозна перешкода, щоб під вогнем його форсувати. Якщо і буде наступ - то з боку Запорізької області. Але більше того - відкривається колосальний фронт, бо зтікає вода з Каховської ГЕС і там є дуже вузькі місця, які можна дуже швидко форсувати понтонними переправами, бо вони не укріплені з боку окупантів. Щойно примерзає ґрунт, як одразу там може статися форсування. Тобто так росіяни відкривають для себе 200 додаткових кілометрів фронту.

У росіян зараз є дві важливі дороги, які забезпечують їхню оборону на лівому березі. Одна - від Херсону до Нової Каховки, основна дорога, яка веде від Олешок, і друга - це рокадна дорога вздовж берега, яка є для них критично важливою. У випадку великої хвилі рокадна дорога повністю зникає під водою, а друга - розмивається у районі, де є дуже велике заглиблення мілини, яка тягнеться глибоко до їхнього тилу. Відтак у них повністю розривається вся логістика від Нової Каховки. І після того українські війська дійсно зможуть форсувати Дніпро, бо опір з того боку буде неможливо забезпечити - неможливо буде підігнати артилерію, війська. Тож так вони втрачають контроль за лівим берегом.

Українські війська не втрачають, в принципі, нічого, бо правий берег вищий, буде часткове підтоплення районів Херсону і затоплена дельта внизу Дніпра. Тобто увесь правий берег і наші військові будуть неушкоджені, тоді як у росіян затоплюється велетенська частина їхніх позицій, які потім будуть поступово просихати, але туди вони не зможуть підводити ані артилерію, ані щось інше - вони втрачають дуже багато. У тому числі можливість безперешкодно бити по Миколаєву.

Є ще дві важливі речі. Одна з них - Північно-Кримський канал, який бере воду вище урізу Каховської ГЕС.

Зникає Каховська ГЕС - зникає водопостачання до Криму. До моменту, поки і Крим, і весь південь України стануть повністю українськими, буде стовідсоткова гарантія, що вода до Криму не піде вже ніколи.

Тобто треба буде повністю відбудувати ГЕС, усю греблю, що є дуже довгою роботою і ніхто з нею особливо не поспішатиме. Та й ми цим займемося, тільки якщо Крим буде українським. До того ж, Північно-Кримський канал і постачання води до Криму - це фетиш для Путіна, і зруйнувати їх ніхто з росіян не захоче.

І останній момент - охолодження Запорізької АЕС відбувається за рахунок води з Каховського водосховища. Спадає водосховище - і з’являється страшна проблема з охолодженням ЗАЕС. Бо, по-перше, у робочий режим її вже перевести буде неможливо до відновлення водосховища, і вони не зможуть її використовувати. По-друге, їм доведеться вкласти мільярдні ресурси для того, щоб вийняти звідти ядерне паливо, щоб запобігти перегріванню. Адже тоді станція потребує і постійного електрозабезпечення та охолодження - їм треба буде качати десь з Дніпра кілька кілометрів воду, аби заповнювати ресурси для охолодження, що неймовірно дорого. Бо в іншому випадку на території, яку у РФ вважають своєю, можуть відбутись серйозні ушкодження і радіаційне зараження.

Тому поки що це більше нагадує залякування, але ідіотизм і маразм у цьому випадку можуть спрацювати. Бо на відміну від ядерних загроз, де росіянам буде помста, вони розуміють, що це їм може зійти з рук. Правда, вони самі себе покарають, але це вже інша справа.

Тарас Чорновіл, політичний аналітик, колишній народний депутат України, спеціально для Главреда

Новини заразКонтакти