Сі Цзіньпін потрапив на розтяжку: ордер для Путіна став ударом по світових амбіціях Китаю

Поїздка Сі Цзіньпіна до Москви поставить Китай у вкрай незручне становище / Колаж ua.depositphotos.com, скріншот YouTube

Ордер на арешт Путіна - чіткий сигнал російським елітам, яким слід задуматися про своє майбутнє.

Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордер на арешт глави Кремля Володимира Путіна. Його звинувачують у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Рішення стало чітким маркером посилення ізоляції і нерукопожатності Путіна. Ордер на арешт робить Путіна підозрюваним. Він став надтоксичною фігурою.

Ситуація ставить в незручне становище товариша Сі Цзіньпіна, який потрапив на розтяжку і повинен зробити вибір з двох зол – поїхати з гордо піднятою головою до Москви потискати руку Путіну і нанести візит підозрюваному в злочинах людині або в останній момент скасувати поїздку і поставити хрест на китайських амбіціях стати другим полюсом світу. І саме Китай першим потрапляє в таку ситуацію.

Крім того, рішення суду – сигнал російським елітам: не хочете опинитися в положенні гнаних і переслідуваних – зливайте свого лідера. Це більш ніж прозорий натяк, про який навряд чи будуть активно говорити. Втім, це вже який за рахунком сигнал про те, що російським елітам все-таки потрібно задуматися про своє майбутнє.

Наразы арешт Путіна виглядає як гіпотетична можливість. Але якби хтось в 1992-1993 році сказав, що Слободан Мілошевич буде виданий власною країною, Сербією, до рук міжнародного правосуддя – у відповідь лише покрутили б пальцем біля скроні. Ми живемо в такий час, коли неможливе вчора, завтра-післязавтра стає реальністю.

Втім, Росія може досить довго перебувати в ізоляції. Навіть незважаючи на те, що її фінансова система набагато більше була інтегрована в світову економіку і західний світ, ніж Україна. Москва ігнорує норми міжнародного права і зводить це в культ. Залізна завіса може виявитися дуже міцною.

Тепер Путін не зможе їздити до цивілізованих країн Заходу. Однак устами Лаврова, Пєскова, Захарової та інших представників він давав зрозуміти, що не хоче, щоб з ним домовлялися.

Пропаганда Росії в якості реакції на ордер для Путіна влаштує чергову західну істерію, яка, ймовірно, отримає новий імпульс.
Андрій Золотарьов, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда.

Новини заразКонтакти