США відповіли Ірану, але червоної лінії не перетнули

США вдарили по просі-силам Ірану / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

Думаю, все це триватиме доти, доки не вщухне ситуація на палестинських територіях.

США відповіли на загибель своїх солдатів, і завдали ударів по проіранських силах у регіоні.

Прямих ударів по Ірану не було, били по їхніх проксі в Сирії та Іраку. Тобто, все, як раніше, тільки більш інтенсивно. Сумарно, вразили 85 цілей.

Здебільшого, удари припали на східну частину Сирії та центр Іраку, де розквартировані проіранські шиїтські угруповання. У Сирії загинули 10-17 осіб. В Іраку офіційно підтвердили загибель 16 осіб, включно з мирними жителями.

Через телеканал CNN у США заявили, що не мають наміру бити по Ірану, але ще продовжать удари по проіранських силах у регіоні. Буде кілька заходів.

Як ми бачимо, США не стали зрушувати червону лінію і провокувати пряме зіткнення з Іраном, вважаючи за краще залишатися в рамках опосередкованої проксі-війни з Тегераном, яка спалахнула після початку війни Ізраїлю з ХАМАС у Газі.

Удари навряд чи суттєво змінять баланс сил або зменшать можливості проіранських сил бити по американських базах у регіоні. Сирія та Ірак залишаться ключовими аренами для проксі-протистояння, як залишилася підвішеною ситуація з єменськими хуситами, де обмін ударами вже став майже рутинним.

Думаю, все це триватиме доти, доки не вщухне ситуація на палестинських територіях. Тоді з'явиться можливість узяти паузу, а там уже чекатимуть на вибори у США.

Хто такий Ілія Куса

Експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього".

За освітою Ілія - аналітик-міжнародник. Навчався в Інституті міжнародних відносин у Києві за спеціальністю "Міжнародна інформація". У нього є досвід роботи журналістом: редактором міжнародних новин і кореспондентом, а також якийсь час він працював перекладачем. На посаді аналітика співпрацював із низкою громадських організацій в Україні, на його рахунку чимало публікацій у різноманітних виданнях на тему міжнародної політики, насамперед на тему Близького Сходу.

Володіє англійською та арабською мовами.

Дослідницькі інтереси: геополітика, міжнародна безпека, боротьба з тероризмом, Близький Схід, зовнішня політика.

Джерело

Новини заразКонтакти