Звʼязок у блекаути під питанням: чим загрожує зміна оподаткування для провайдерів

З 1 жовтня в Україні може зрости вартість інтернет-послуг/ колаж: Главред, фото: pexels.com

Зміна системи оподаткування призведе до погіршення якості послуг, тому що провайдери будуть займатися не інтернетом, а бухгалтерією.

З 1 жовтня українські інтернет-провайдери через вимогу перейти на загальну систему оподаткування будуть змушені підвищувати тарифи на послуги доступу до мережі Інтернет.

Більшість провайдерів працює на єдиному податку та спрощеній системі оподаткування, тому що це дуже зменшує витрати на бухгалтерію. Однак вже зараз податкові інспектори повідомляють, що з 1 жовтня усіх операторів примусово переводитимуть на загальну систему оподаткування. І окрім того, що потрібно буде платити ПДВ як кінцевому споживачу, на додаток ще виростуть витрати на бухгалтерію.

Саме тому провайдерам доводиться обговорювати підвищення. У Краматорську, наприклад, і без того складна ситуація з персоналом, а загальна система оподаткування – це дуже складна бухгалтерія. І з блокуванням податкових накладних при роботі в такій системі постійно стикається вся Україна. Адже для того, щоб їх розблокувати, деякі підприємства навіть наймають окрему людину.

Відтак, витрати зростатимуть на все, а через це як у Краматорську, так і в інших містах зростатимуть ціни на інтернет на 10,15, 20 відсотків через те, що провайдери будуть змушені витрачати значні кошти на адміністрування податків. У селах, де малоповерхова забудова і послуги надають невеликі підприємства-ФОПи, підприємці будуть змушені наймати бухгалтерів. Адже раніше все робила одна особа – підприємець самостійно вів бухгалтерію, подавав звіт, а тепер йому потрібні будуть 2-3 бухгалтери.

А якщо він обслуговує 1000-2000 абонентів, то такому підприємцю, можливо, доведеться підвищувати ціни вдвічі, щоб залишатися рентабельним. І в цій ситуації виграватимуть лише великі гравці ринку, які вже працюють на загальній системі (хоча це не завжди означає сплату ними більших податків).

У свою чергу, ця ситуація призведе до погіршення якості послуг, тому що провайдери будуть займатися не інтернетом, а бухгалтерією. Відтак, у провайдерів не буде ресурсу купувати резервні інтернет-канали, матеріали, оновлювати обладнання тощо. І якщо говорити про прифронтові міста, то у разі блокування рахунків податковою, не буде за що ремонтувати мережі, які постійно руйнуються через обстріли РФ.

Не кажучи вже про те, що податкова відірвана від реальності і ставиться до підприємців у прифронтових містах так, наче вони працюють у мирному місті, адже ФОПам ставлять питання про те, чому стало менше працівників та, відповідно, зросли витрати. Тому обмеження на малий бізнес будуть накладати так само, як і на інші підприємства, хоча майже три роки повномасштабної війни не залишили жодної фінансової «подушки». А це ставить під загрозу забезпечення стабільного звʼязку в разі блекаутів взимку.

Микола Кучерук, директор інтернет-провайдера Еліт-Лайн (м. Краматорськ), член Інтернет асоціації України, спеціально для Главреду

Хто такий Микола Кучерук

Директор інтернет-провайдера Еліт-Лайн, що обслуговує Краматорськ, Дружківку та прилеглі селища (Донецька область).

Працює в сфері телекомунікацій з 2003 року та має великий досвід у проектуванні та будуванні телекомунікаційних оптичних мереж.

Член Інтернет асоціації України (ІНАУ).

Під час повномасштабного вторгнення зі своєю командою активно працює над відновленням та забезпеченням регіону зв'язком після постійних ракетних та бомбових обстрілів.

Новини заразКонтакти