Три сценарії ядерних випробувань Путіна

Випробування ядерної зброї стане не лише пропагандистським ходом Путіна / Колаж: Главред, ua.depositphotos.com, скріншот YouTube

Ядерні випробування – крок до ескалації, але результати тестування своєї небезпечної зброї можуть стати неочікуваними для Кремля.

Днями міжнародне інформагентство Reuters опублікувало матеріал про те, що глава Кремля Володимир Путін може провести ядерні випробування, якщо Захід дозволить Україні завдавати ударів вглиб Росії іноземним озброєнням. І тут треба сказати, що Путін, хоча він і відірваний від реальності, якщо дійсно вдасться до такого кроку, намагатиметься здійснити так зване обґрунтування своїх дій у юридичній та інформаційній площині. Наприклад, Москва може звинуватити Сполучені Штати у тому, що вони самі не ратифікували Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань, який було підписано ще в 1996 році, та використати цю позицію на свою користь.

Також не дуже зрозуміло, що мали на увазі журналісти, коли написали, що ядерні випробування можуть бути "на сході" російської держави. У Росії є полігон Нова земля, і інформація про те, що там відбуваються певні підготовчі заходи, з'являлась ще минулого року.

Загалом можна назвати три сценарії ядерних випробувань Росії.

Перший – підземний вибух. Це варіант, який є менш шкідливим для навколишнього середовища та передбачає підрив ядерного заряду в шахті. Але проблема полягає у тому, що для Кремля такий вибух буде не кінематографічним. Земля лише підійметься та трохи просяде, це неефектно. Потім на тому місці майже нічого не нагадуватиме про ядерні випробування.

Другий передбачає підводний вибух. Доволі ефектний сценарій, який теж є не таким шкідливим, тому що в атмосферу потрапить не так багато радіоактивного пилу.

Третій варіант припускає атмосферний вибух. Такий вибух може бути як наземним, так і повітряним. Наземний – найбрудніший, тому що тоді стрімко підійметься в повітря радіоактивний пил. Повітряний – менш шкідливий для природи, тому що все відбувається на висоті 500 метрів.

Такі от класичні варіанти, які може задіяти Путін, щоб продемонструвати світу ядерний гриб та інші наслідки ядерних випробувань.

Крім того, Росія під час випробувань перевірить, як насправді працює її ядерна зброя. Російські зброяри, коли відновлювали чи робили ядерні боєприпаси, багато років не могли цю зброю перевірити. І спеціалісти будуть моніторити ситуацію, щоб зрозуміти, чи дійсно все працює так, як вони сподіваються. Завозитиметься відповідна апаратура. Для Кремля це буде не лише демонстраційний пропагандистський вибух, але й спроба пересвідчитися, що все дійсно працює.

Безумовно, ядерні випробування – крок до ескалації. Адже багато років крім КНДР цього ніхто не робив. СРСР випробовував ядерну зброю ще в 1990-му, за рік до розпаду держави. Тому це дійсно може стати ескалацією і продовженням так званого ядерного імперіалізму, шляхом якого прямує Російська Федерація. Це буде ядерний рашизм.

Якщо Росія наважиться на ядерні випробування, за ними слідкуватимуть Сполучені Штати, НАТО, Китай і загалом увесь світ. І якщо щось піде не за планом та стане зрозуміло, що російська ядерна зброя все-таки протухла, Кремль зіштовхнеться з негативом. Можливо, саме цього у Путіна і побоюються.

Олег Катков - експерт з озброєнь, головний редактор програм інформаційно-консалтингового агентства Defense Express, спеціально для Главреда

Хто такий Олег Катков

Олег Катков - експерт з озброєнь, головний редактор програм інформаційно-консалтингового агентства Defense Express. Працює в агентстві з 2019 року.

Сфера інтересів: огляд і аналіз озброєнь, а також військово-промислових аспектів, пов'язаних із повномасштабною війною Росії проти України.

Раніше був керівником пресслужби найбільшого оборонного конгломерату України і працював як журналіст у провідних ЗМІ, в яких висвітлював теми війни та оборонно-промислового комплексу.

Новини заразКонтакти