Віце-президент Джей Ді Венс: до чого готуватись Україні?

Джей Ді Венс / Фото: senate.gov

Трампу потрібна на посаді віце-президента за ідеологічними поглядами людина, "правіша" і "радикальніша" за самого нього.

Джей Ді Венс у випадку обрання Трампа стане першим морським піхотинцем та першим міленіалом в історії США на посаді віце-президента.

Мої "печерські" друзі із владних кабінетів вже встигли підняти всесвітній "плач Ярославни" з приводу Ді Венса, раціоналізуючи його погляди на український напрямок.

Треба враховувати три обставини при відповіді на питання, чому Трамп обрав 40-річного бакалавра політології та доктора права, сенатора шотландсько-ірландського походження, який має неабиякі письменницькі таланти та є військовим ветераном. Консерватор до кісток, що виступає за заборону абортів, порнографії та одностатевих шлюбів.

По-перше, Трампу потрібна на посаді віце-президента за ідеологічними поглядами людина, "правіша" і "радикальніша" за самого нього. Той, на тлі якого Трамп буде здаватися виваженим і поміркованим батьком, мудрим старійшиною, що урівноважує максималістський запал.

А Венс, до речі, дуже гострий на репліки та коментарі. Навіть у 2016 р. по відношенню до самого Трампа (називав його "опіоїдом мас", "культурним героїном"). Тобто, Трамп грається в дедемонізацію та облагородження образу з метою електорального розширення.

А щоб тримати "ядро" в трампістській оптиці правового фундаменталізму - ось вам Ді Венс. Тим паче, його молодість балансує літній вік Трампа, що сприймається позитивно на фоні розмов щодо геронтократів в політиці, підсилених фізичною формою Байдена.

По-друге, Трамп дуже обпікся у свій час кандидатурою Майка Пенса, який у вирішальний момент не підтримав його в авантюрі по підриву перемоги Байдена на виборах 2020 року. Тому Трампу потрібна 100% віддана особисто йому фігура, максимально лояльна та вдячна, позбавлена політичної амбіції, як сенатор від Флориди Марко Рубіо (у 2016 р. зайняв на праймеріз респів третє місце).

Трамп в своїй кадровій матриці наступної каденції буде враховувати помилки своїх команд у часи першої каденції, тому кадри він буде підбирати, виходячи з принципу тотальної особистої покірності. Не дивно, що Венсу Трамп повідомив про свій вибір віце-президента за 20 хвилин до публічного оголошення в соцмережі.

По-третє, віце-президент - це не Президент, тому з приводу антиукраїнської риторики як б не здіймав бучу. Зазвичай, віце-президент має переважно протокольні та ритуальні функції політично-представницького характеру. Віце-президент при Трампі - це дуже залежна від нього та повністю підлегла фігура. Як батько скаже, так і буде.

До того ж, Венс в своїй попередній діяльності більше зосереджений на оподаткуванні, зайнятості, сам він - член сенатського комітету з банківської справи, житлового будівництва та міського господарства.

Тобто Венс заглиблений в соціально-економічну утилітарну проблематику, що дозволить Трампу йому передати генерацію наративів соціальної політики, у той час коли сам він безпосередньо зосередиться на безпеці, зовнішній політиці, міграції.

До чого готуватись Україні? Поки рано ще бити в набат, потрібно виважено, цілеспрямовано та ефективно налагоджувати контакти із різними крилами Республіканської партії. Нам потрібно вирівняти українську тему в середовищі республіканців і припинити її приватизацію демократами, які намагались перетворити її у фішку свого успішного зовнішньополітичного позиціонування, тим самим змусивши респів піти на критику України.

Хто такий Олег Постернак

Постернак Олег Олександрович (народився 19 вересня 1983 р., с. Залужжя, Теплицький район, Вінницька область) — політтехнолог, політичний консультант, член Асоціації професійних політичних консультантів України, кандидат історичних наук. Провів 16 виборчих кампаній в якості керівника кампанії кандидатів в народні депутати в мажоритарних округах, кандидатів на міські голови, кандидатів у депутати обласних та районних рад.
Автор блогів і публіцистичних матеріалів з виборчого права, політичних технологій, електоральної психології у багатьох українських виданнях.
Коментує політичну ситуацію на українських інформаційних телеканалах, пише Вікіпедія.

Джерело

Новини заразКонтакти