Вибори в Бельгії, специфіка країни і допомога Україні

Война в Украине и Бельгия / Коллаж Главред, фото pixabay

Через специфіку Бельгії як країни і їх виборчої системи тепер країну чекають складні перемовини щодо формування нового уряду.

Після того як партія Відкриті фламандські ліберали і демократи діючого Премʼєр-міністра де Кроо набрала на парламентських виборах у неділю лише 5,7% голосів, голова уряду оголосив про відставку. На минулих виборах у партії було трохи більше 8%.

У нижній палаті бельгійського парламенту буде, як і завжди, від 10 до 12 партій. Просто тому, що в Бельгії політика влаштована доволі специфічно. Королівство є федерацією, що складається з трьох регіонів макрорегіонів - Фландрії, Валлонії і столичного регіону Брюссель. У кожного макрорегіону - свої партії (праві, центристи, ліві, ліберали). Відповідно, від кожного регіону у парламент заходить практично весь політичний спектр з місцевою специфікою. Тільки ультраліва Робоча партія є загально бельгійською.

Опитування прогнозували перемогу ультраправої антимігрантської партії Фламандський інтерес (далі - ФІ). Але перемогу на виборах здобув Новий фламандський альянс (далі - НФА), який знову матиме найбільшу фракцію у Парламенті.

НФА виступає за відокремлення нідерландомовної Фландрії від Бельгії і її возз'єднання з Нідерландами. Лідер партії Барт де Вевер, мер Антверпену, прямо так і каже: “Я ніколи не відмовлявся від мрії, щоб усі, хто говорять нідерландською, жили разом”. Що стосується України і Росії, то до повномасштабного вторгнення Вевер як мер Антверпену ще 2020 укладав угоди з Петербургом про співпрацю. Однак після 2022 назвав Путіна “божевільним психопатом”. В його партії досі є симпатики Росії. В тому числі від Герта Векерена, який бажав Росії перемоги у лютому 2022, але з того часу якось притих.

Ось ФІ набагато ближчий до росіян. Як і майже всі антимігрантські і гібридні фашистські рухи Європи, до речі. Лідери партії - Том ван Грікен і Філіп Девінтер - підтримали окупацію Криму. Девінтер і ще ряд партійців були “спостерігачами” на російських виборах, а також на “виборах” в Криму і т.з. ДНР. Ван Грікен пізніше казав, що “помилився у Путіні”. Але в цілому риторика партії лишилася антиукраїнською. У ФІ широки контакти з російськими “дипломатами”.

Ще один повʼязаний з партією “активіст” - Кріс Роман - з 2007 до 2021 опікувався аналітичним центром “Євро-Русь”, доки центр не закрили за побудову неонацистської мережі. Зараз Роман активно їздить в Росію і виступає в підтримку російської армії, і каже, що мільйони українців скоро заполонять Бельгію і перетворюють країну на Албанію. Не варто шукати в цих заявах логіку, не варто.

Через специфіку Бельгії як країни і їх виборчої системи тепер країну чекають складні перемовини щодо формування нового уряду. Складні коаліційні перемовини по-бельгійські справді складні. Поточний уряд з 7 партій формували під час перемовин, які тривали 1,5 роки. А 2010 на формування уряду знадобилося майже 2. Що нам натякає, на скільки місцеве самоврядування і інституції допомагають країни залишатися однією з найбільш розвинених в умовах такої складної політичної конфігурації.

Незважаючи на перемогу, шанси НФА і її лідера очолити правлячу коаліцію не дуже високі. Адже коаліцію знову будуть формувати помірковані партії з обох регіонів. За формулою, яку Урсула фон дер Ляєн назвала “бастіоном проти крайнощів лівих та правих”.

Входження Фламандського інтересу у коаліцію виключать всі інші партії, бо вони заявляють про побудову “санітарного коридору” для ультраправих. Серед поміркованих партій лідерами є Реформістський рух і Соціалістична парті, які мають підтримку в Брюсселі, а також франкомовного і німецькомовного населення Валлонії. Які і будуть ядром майбутньої коаліції.

Склад коаліції, дуже ймовірно, буде майже на 100% відтворювати склад коаліції після виборів 2019 року. Тільки з перерозподілом внутрішніх ролей. Партія діючого премʼєра, скоріше за все, теж увійде до коаліції. Відповідно, особливих змін у політиці підтримки України теж не доводиться очікувати. Що вже гарна новина.

Хто такий Юрій Богданов

Юрій Богданов - блогер, аналітик, спеціаліст зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики. Колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2010 закінчив Київський національний економічний університет.

Джерело

Новини заразКонтакти