Навіщо Путін підірвав багатоповерхівку в Бєлгороді?

Путіну потрібно залякати населення / Скриншот

Вибух багатоповерхівки - потужний інфопривід. На його тлі Путін заявить щось жорстке і, цілком можливо, поміняє пару генералів.

Як і у випадку з Крокус-сіті, удар по багатоповерхівці в Бєлгороді дивним чином припав "вчасно". На внутрішньому полі давайте згадаємо прихід Путіна і Другу Чеченську. Вибух кількох багатоповерхівок, Дагестан не тільки дали привід і легітимізували війну, а й зробили з Путіна "воєначальника". А вчасно сказана фраза "мочити в сортирі" затьмарила "рязанський цукор" і пов'язаних працівників ФСБ. Піпл повірив, злякався і одночасно загордився.

Зараз ситуація схожа. Йде процес "воцаріння", який має супроводжуватися картинкою "воєначальника, який захищає людей". З наступом на Донбасі не все так гладко. Пішли на Харків, але тут є обмеження за часом і силами. Постом нижче я дав частину пояснень "чому" і "навіщо". Зараз для продовження війни (точніше, для тиску) потрібне поповнення особового складу або вербуванням, або хвилею мобілізації. Для вербування, зокрема мігрантів, підійшов "Крокус" - легітимізував процес і дав зрозуміти, що у частини гастарбайтерів це єдиний вихід.

Для власного населення потрібен страх. Знову згадуємо Другу Чеченську. Проблема лише в тому, що Бєлгородська область прикордонна і вона давно була у своєму коконі. Вибух багатоповерхівки - потужний інфопривід. На його тлі Путін заявить щось жорстке і, цілком можливо, поміняє пару генералів. Але Бєлгород "біля фронту". Тому протягом місяця-двох цілком можливе повторення. Піпл повинен злякатися. Тоді можна і в мобілізацію грати. Коли в слові "багатоповерхівка" остання буква в слові буде "і" населення буде готове.

На зовнішньому полі РФ зараз буде максимально розкручувати тему українського удару. Це легітимізація атаки на Харківську область (про що Путін заявляв, кажучи про "зону безпеки" раніше) і спроба вкотре розгорнути дискусії про західну допомогу. Чому так?

а) Снаряд таких руйнувань не принесе. Та й далеченько.

б) УАБ - можливо. РФ так робила, але в України немає подібного арсеналу. Сказати, що "своя бомба випадково впала" для росіян у принципі ризиковано.

в) Скоро з'явиться теза про ракету. ATACAMS або щось подібне.

Останнє дуже важливо. На тлі побоювань партнерів з ЄС, що ця зброя буде вражати цілі на території РФ. Кремль буде розганяти тему "західна ракета потрапила в житловий будинок". А далі "політики з сумнівами" в країнах Європи повторять тезу на свій лад "якщо ми даємо ракети, Україна є ймовірність повторення Бєлгорода". Та й щодо інших пакетів допомоги спробують пограти. Зірвати поставки - навряд чи. У Росії є запас за часом щонайменше 3, щонайбільше 5 тижнів. І якщо є можливість відстрочити вирівнювання потенціалів щодо боєприпасів (прихід пакетів допомоги) хоча б на кілька тижнів (на тлі посилення тиску) - всі засоби хороші.

До такого треба бути готовим.

Хто такий Ігар Тишкевич

Білоруський аналітик, публіцист, блогер, експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" Українського інституту майбутнього. Автор аналітичних публікацій про білоруську та українську політику й економіку. Дослідницькі інтереси: еволюція політичних систем і політичних інститутів у країнах, що переживають трансформацію; суспільні відносини, можливості корекції системи відносин і впливу на неї; зв'язок економічних відносин і міжнародної політики, взаємний вплив; регіональна політика - Східна Європа і Причорномор'я. Розробив низку навчальних програм і тренінгів з комунікацій, політичних кампаній, пише uifuture.org.

Джерело

Новини заразКонтакти