Анігіляція російської стратегічної авіації

2 вересня 2023, 06:22
719
На озброєнні ВКС рф, згідно з відкритою інформацією, стоять 62 літаки Ту-22 модифікацій М3/М3М/МР.
Авіація РФ
Авіація РФ / Колаж Главред, фото pixabay, Вікіпедія

Подейкують, що днями, на аеродромі "Хрести", що під Псковом, в результаті якогось інциденту були, не тільки знищені і пошкоджені транспортні Іл-76, а й стратегічний ракетоносець-бомбардувальник Ту-22.

Так це чи ні, поки складно сказати, оскільки фактів підтверджують це не демонструвалося у відкритому доступі, але в цілому, наштовхнуло на думку. А скільки всього у Росії стратегів, здатних завдавати ударів по території України крилатими ракетами, не заходячи в наш повітряний простір?

Для початку зазначу, що до стратегічної авіації у Росії відносяться літаки Ту-22М3, Ту-95МС і Ту-160. При цьому Ту-22М3 відзначилися ударами ракетами Х-22/32, а Ту-95МС ракетами х-101/55/555.

відео дня

Ту-22.

Загалом на озброєнні ВКС рф, згідно з відкритою інформацією, стоять 62 літаки Ту-22 модифікацій М3/М3М/МР. При цьому не всі вони, як то кажуть, в строю. Наприклад, Ту-22мр в нескінченному ремонті, частина на модернізації, частина на зберіганні. Придатних до польотів всього 27.

При цьому 5 грудня 2022 року на авіабазі "Дягілєво" невідомим БПЛА було пошкоджено Ту-22М3, який досі не повернуто у стрій. Так само надходила інформація про пошкодження 7 жовтня 2022 року на аеродромі Шайківка двох Ту-22, проте фактів верифікуючих пошкодження не було представлено.

Порівняно нещодавно, 19 серпня, як мінімум один Ту-22М3 успішно згорів на авіабазі Сольці в районі Новгорода, з вини, знову-таки, якогось непізнаного дрона. Так само надходила інформація про пошкодження 17 серпня на аеродромі Шайківка як мінімум одного Ту-22, проте фактів верифікуючих пошкодження поки не представлялося.

Основні місця базування літаків Ту-22:

Дягілєво, Рязанська область, 43-й ЦБП ДА;

Біла, п.Середній, Іркутська область, 1225-й ТБАП ДА;

Оленегорськ, Мурманська область, 924-й гв. МРАП;

Шайківка, Калузька область, 52-й ТБАП ДА;

Варто окремо відзначити, що не всі військові аеродроми можуть приймати літаки Ту-22М3, а навіть якщо і приймають, то довго їх розміщувати не зможуть.

Так само, важливо зауважити, що в Росії Ту-22М3 на сьогодні не виробляються. Є імітація виробництва на Казанському авіаційному заводі імені Горбунова. Справа в тому, що на зберіганні заводу було 4 зачепила (фюзеляжу) Ту-22 зібраних за часів СРСР і тепер їх просто дозбирають, імітуючи якесь виробництво.

Запустити збірку Ту-22 замкнутого циклу з нуля, технічно і технологічно на Казі немає можливості і, навряд чи така з'явиться в майбутньому.

Ту-95.

На озброєнні ВКС рф стоять 64 літаки Ту-95 модифікацій МС/МСМ. Але не всі вони є носіями ракет Х-101, тільки модифікація МСМ. Крім того, не всі є і боєздатними, через необхідність проведення капітального ремонту, а так само знаходження частини на зберіганні. Згідно з різними даними, близько/або менше половини Ту-95 придатні зараз до польотів.

5 грудня 2022 року на авіабазі "Енгельс" невідомим БПЛА було серйозно пошкоджено Ту-95мсм, який досі не повернуто до ладу і навряд чи буде повернуто. Найімовірніше літак буде пущений на запчастини в форматі канібалізму.

Основні місця базування літаків Ту-95:

Енгельс, Саратовська область.

Українка, Амурська область.

Дягілево, Рязанська область.

Ту-160.

На озброєнні ВКС рф стоять 16 літаків Ту-160 модифікацій М/М2.

Основне місце базування - Енгельс, Саратовська область, 22-та ТАБ.

Згідно із заявами російської пропаганди на Казі відновлено виробництво Ту-160, проте збірка наявних примірників проводиться в основному з використанням радянських заділів, як і у випадку з Ту-22М3.

Підсумок.

На сьогоднішній день менше 50% всієї російської стратегічної авіації придатні до польотів. Так само, в Росії відсутня повністю виробництво Ту-95 і існує лише в імітаційній формі виробництво Ту-22М3 і Ту-160.

Таким чином, кожен знищений і навіть пошкоджений літак з цієї номенклатури є безповоротною втратою, фінансово оцінити яку неможливо. Адже як можна оцінити втрату того нечисленного і рідкісного, що виробляти ти не можеш?

У свою чергу, знищення цих літаків є єдино - можливим варіантом зменшити кількість ракетних ударів по території України за допомогою крилатих ракет авіаційного базування.

Так само на себе звертає увагу знос основних вузлів, агрегатів і планерів літаків. За останні півтора року знос зріс в рази і не весь авіаційний парк Ту-22М3 і Ту-95МС придатних до польотів застосовується в ході ракетних ударів по Україні. А ті, що застосовуються, практично завжди мають щадне навантаження боєкомплекту, що не перевищує 2-4 ракети Х-101/555, що лише підтверджує аварійність літаків.

З урахуванням всього вищевикладеного, особливо почастішали в останні дні інцидентів зі стратегічною авіацією і збільшеним за останні півтора року їх зносом, Росія не тільки, станом на сьогодні, зазнала критичні явні і неявні втрати в цьому кластері, але і в перспективі, взагалі може її втратити, як повноцінної компоненти ядерної тріади.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти