Аннушка вже пролила олію: атака на Ізраїль - всього лише підготовчий крок

8 жовтня 2023, 06:35
Загалом ситуація розпалюється не лише в центрі Європи (Україна), не лише в Азії (Тайвань), а й на Близькому Сході. Кожен із цих конфліктів може перерости у третю Світову війну.
Аннушка вже пролила олію: атака на Ізраїль - всього лише підготовчий крок
Ізраїль 100% вистоить та звільнить свою територію, але що буде далі? / Колаж: Главред, скріншот

Події, які відбулися в Ізраїлі, матимуть далекосяжні наслідки. І не лише на Близькому Сході, а й для світового порядку, який почав трансформуватися 10 років тому з ініціативи "Великої Євразії", озвученої вперше північним карликом у 2016 році.

Ініциативи, яка має зруйнувати світову гегемонію США у світі, створивши найвпливовішого Євразійського глобального гравця.

відео дня

Пам'ятайте стару арабську приказку:

- Сильні люди створюють добрі часи

- Хороші часи створюють слабких людей

- Слабкі люди створюють погані часи

- Погані часи створюють сильних людей

Великий Захід останні 40-60 років переживав добрі часи, які створили багато слабких лідерів. І на наших зустрічах, які були у Вашингтоні 2 тижні тому, всі співрозмовники активно погоджувалися з цією тезою. Вони стали слабкими.

Великий Захід, що старіє, відстає від молодого Сходу і Півдня в амбіціях, темпах зростання економіки, чисельності населення. Війна в Україні – ланка ланцюжка перебудови глобального світу. Але опишу справжні причини та їх наслідки дещо пізніше.

Важливо пам'ятати, що наша війна – не лише визвольна, вона цивілізаційна. Де стара архаїчна цивілізація кинула виклик модерному західному світу. Але питання зараз про Ізраїль.

UIF у своїх прогнозах на 2023-2024 прямо говорив про високі ризики військової ескалації на Близькому Сході. І Ізраїль тут - якраз форпост модерного Західного Світу на Близькому Сході. Де головний опонент західного Світу – Іран.

Атака на Ізраїль - всього лише підготовчий крок у ланцюжку подій, що запускається. Важливо розуміти, що такий конфлікт вже створює зовнішньополітичний біль голови для Байдена напередодні його заявки на переобрання у 2024 році (як і незавершення війни в Україні).

Вірю, що Ізраїль 100% вистоить та звільнить свою територію, але що буде далі? Головний опонент Ізраїлю - Іран.

Ізраїль веде переговори зі США та Саудівською Аравією про масштабну угоду, в рамках якої Вашингтон запропонує гарантії безпеки Ер-Ріяду в обмін на нормалізацію саудитами відносин з Ізраїлем, що, у свою чергу, піде на поступки палестинцям. Іран, який підтримує ХАМАС, може побачити, що його регіональний вплив зменшиться внаслідок такої угоди.

За деякими оцінками, вже Іран витратив на підтримку ХАМАС, у тому числі підготовку атаки кілька сотень мільйонів доларів (мені назвали цифру $700 мільйонів). Які могли бути частиною коштів з $6 млрд, які США розблокували для Ірану лише місяць тому.

Загалом ситуація розпалюється не лише в центрі Європи (Україна), не лише в Азії (Тайвань), а й на Близькому Сході. Кожен із цих конфліктів може перерости у третю Світову війну.

Де вже видно осі:

1. США, Україна, Тайвань, Ізраїль, країни НАТО, Південна Корея, Японія, Австралія та ще близько 20 країн.

2. Китай, Росія, Пакистан, Північна Корея, М'янма, В'єтнам, Сирія, Ліван, Іран.

Хамас, який напав на Ізраїль, також є союзником Ірану. Хамас – це палестинський ісламістський рух та політична партія, що править у секторі Газа (з липня 2007 року). Іран офіційно (!) підтримав напад ХАМАС на Ізраїль. США, у свою чергу, заявили про підтримку Ізраїлю.

Цитата Байдена: "Я ясно дав зрозуміти прем'єр-міністру Нетаньяху, що ми готові запропонувати всі відповідні засоби підтримки уряду та народу Ізраїлю". Так що, "Аннушка" вже вкотре "пролила олію":

- Мілітаризація економік стане основним трендом;

- Рік виборів у США може стати дуже гарячим (у всьому світі);

- Щоб забезпечити збереження стабільності нинішнього політичного курсу в США, можуть бути задіяні безпрецедентні заходи (в тому числі і в Україні);

- Ескалація Ізраїлю та Ірану може стати прикладом першого конфлікту із застосуванням ядерної зброї (не хотілось би).

Як каже моя мама: "Сподівайся на краще, але будь завжди готовий до гіршого!".

Хто такий Анатолій Амелін

Співзасновник і директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future. Працював у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку, був членом ради директорів Національного депозитарію.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти