Апокаліпсис відкладається: чому Росія не зможе розбити всю енергосистему України

16 грудня 2022, 19:23
Науково доведено, що покласти всю енергосистему України неможливо. Тобто цілей РФ досягнуто не буде, хоча перебої і системні аварії траплятимуться.
Геннадій Рябцев, ракетний удар, елекстроенергія
Наслідки нинішнього ракетного удару по Україні вже можна вважати блекаутом - Геннадій Рябцев / Колаж УНІАН, pixabay, facebook.com

Укренерго оголосило надзвичайну ситуацію в енергетиці після ракетних обстрілів з боку Росії. Це означає, що станом на сьогодні неможливо поставити електроенергію 50% споживачів. Ситуація, як і після кожного обстрілу складна, але не критична - відбувається відновлення поставок якомога більшій кількості українців.

Раніше Укренерго не робило подібних заяв, хоча, чесно кажучи, роботи, які проводилися одразу після попередніх обстрілів, нічим не відрізнялися від тих робіт, які ведуться зараз. Таке ж аварійне реагування, яке і належить за протоколами на випадок надзвичайної ситуації. Тим більше, що надзвичайна ситуація в енергетиці у нас оголошувалася протягом трьох опалювальних сезонів, починаючи з 2017 року. Зараз, якщо про таку ситуацію йдеться офіційно, це може означати, що Укренерго може відключати будь-яких споживачів до нормалізації ситуації.

Але апокаліптичних прогнозів від наслідків нинішнього обстрілу немає - "прилетіло" туди ж, куди і раніше "прилітало". Тому зараз варто очікувати таких же аварійних відключень, що і раніше. Це вже не є чимось новим для нас - усе це вже було. І, на жаль, ще буде, тому що в засіках північного сусіда знаходиться ракет на ще, щонайменше, штук 5 таких масованих пусків. І після кожного з них будуть проблеми з електроенергією. І, природно, з опаленням і водопостачанням, оскільки насоси водоканалів і обладнання теплокомуненерго теж працюють від електрики, як і транспорт. Тому будуть тимчасові відключення.

відео дня

Скільки буде потрібно часу на відновлення, буде залежати від того, скільки часу піде на ці роботи - хоч 2 години, хоч 20 годин, тому що поки неможливо оцінити масштаби пошкоджень.

Науково доведено, що покласти всю енергосистему України (та й будь-якої іншої держави) неможливо. Тобто цілей РФ досягнуто не буде, хоча перебої і системні аварії траплятимуться.

Зараз на швидкість відновлення системи впливають два фактори: наскільки добре буде прикрите небо (прогрес в цьому помітний) і скільки в розпорядженні оператора систем буде обладнання для заміни того, що вийшло з ладу. Якщо відповідні ресурси будуть, то тієї кількості ракет у РФ (навіть з урахуванням кількості, яку їх промисловість продовжує випускати) недостатньо для того, щоб завалити всю енергосистему України.

Тривалість системної аварії, або так званого блекауту, залежатиме від того, наскільки сильні пошкодження того чи іншого об'єкта, наскільки такий об'єкт важливий для функціонування системи і скільки абонентів до нього підключено. За великим рахунком, цей блекаут після поточного обстрілу вже стався. Але такі системні аварії можливі при будь-якій ситуації, починаючи від стихійних лих і аж до таких надзвичайних подій, як війна.

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти