Арифметика смерті: чому Росія зустріла пекло в Україні

26 лютого 2022, 02:03
Ми обіцяли Росії, що тут буде пекло, якщо вона нападе – воно російських військовослужбовців і зустрічає.
Росія ризикує отримати з України більше трун, ніж з Афганістану
Росія зазнає рекордних втрат в Україні / Фото Reuters

За десять років війни в Афгані загинуло 15 000 радянських солдат. За півтори доби війни в Україні наші воїни відправили в пекло тисячу загарбників. Добрий узяли темп!

Це – абсолютний рекорд воєнних втрат за весь час існування РФ. Якщо орки не зупиняться, за два тижні отримають з України більше трун, ніж з Афганістану за десять років.

Росія зіткнулася з безпрецедентним рівнем втрат і з безпрецедентним темпом зростання кількості цих втрат. За півтори доби тисяча вбитих – такий втрат РФ не зазнавала ніколи за час свого існування, за 31 рік.

відео дня

читайте такожНа Україну чекають два дуже складних дні, які багато що визначатьМи обіцяли Росії, що тут буде пекло в разі її наступу – пекло російських військовослужбовців тут і зустрічає.

Росія не була готова до такого спротиву українців. Саме тому ми зараз чуємо ідіотичні меседжі від Володимира Путіна про те, що вони борються не з ЗСУ, а з купками націоналістів. Очевидно, що він очікував, що матиме справу з українською армією весни 2014 року. Натомість він зустрівся із високопрофесійною армією, яка загартувалася за вісім попередніх років війни. Більше того, він зіткнувся із безпрецедентною мобілізацією всього суспільства та з людьми, які стоять у довжелезних чергах для того, щоб отримати в руки автомат.

Тривала війна потребує мотивації та певного її усправедливлення. А Путін цього разу навіть не постарався знайти більш-менш вірогідний casus belli для початку цієї війни. І він не збирається якимсь чином пояснити своїм воякам, за що вони насправді воюють.

читайте такожРосія збирається зробити пародію на те, що сталося в Україні після Майдану

Дебільні тези про те, що "они защищают тут отечество", не заходять навіть росіянам, не кажучи вже про те, як це сприймається в світі.

Це означає, що російське військо не має мотивації і неготове до тривалої війни.

Але це не означає, що Путін раптом зараз зупиниться. Судячи з його поведінки, ми маємо справу з божевільним. Він намагатиметься тиснути далі, аби спробувати вибити потрібні йому результати цієї війни.

Його завдання – залякати Україну, щоб збройні сили склали зброю, і тоді він призначить собі зручного партнера, якийсь маріонетковий уряд, який говоритиме від імені України.

Тобто поки що Путін не готовий вести переговори і вирішувати проблеми таким чином.

читайте такожЗатягування війни на тиждень стане смертю режиму Путіна

Має бути спротив України, українці мають утримати Київ та отримати більш дієву допомогу заходу.

У Росії навіть не намагалися зупинити Путіна, бо вони перелякані. Згадайте засідання Радбезу РФ – це люди, які бояться йому щось сказати. Наприклад, Наришкін виглядав як першокласник, якого поставили до дошки.

Це свідчить про те, що в найближчому оточенні Путіна немає умотивованих людей, які вірять у його дебільну ідею. Все тримається на страху перед ним, а цей страх – вичерпуваний ресурс.

Володимир В’ятрович, народний депутат України, історик, екс-директор Українського інституту національної пам'яті, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти