Атака біологічною зброєю або випадковість: як пов'язані війна в Україні та спалах мавпячої віспи

23 травня 2022, 06:29
Росії зараз як повітря потрібні якісь катаклізми для перемикання уваги західних суспільств із теми війни.
Росія вже натякнула, що буде перемикати увагу світової спільноти з війни в Україні
Епідемія в Європі для Кремля була б дуже доречною / GettyImages

Хвилинка старої доброї конспірологічної вірусології.

Коли в мережі з'явилися заголовки про якусь "мавпячу віспу", я якось не сфокусувався. Бо хіба мало там усякої зарази по європах ходить. А потім в якійсь із публікацій побачив дивні слова monkeypox і smallpox. І почав згадувати, де вони з'являлися. І згадав.

Ще на початку ковідної пандемії у ЗМІ було повно матеріалів на тему можливого використання природних і рукотворних вірусів в якості біологічної зброї. Тема віспи теж звучала в контексті, що 1) віспа 40 років тому була переможена, тому 2) щеплення вже не робляться, що 3) у разі початку епідемії може мати несподівані наслідки. У публікаціях акуратно згадували, що віруси віспи зберігаються в Росії і США.

відео дня

І от у жовтні 2020 року на сайті Інституту Роберта Ленсінга з'явилася стаття, в якій стверджувалося, що науковий центр вірусології та біотехнології "Вектор" продовжує досліди з вірусом натуральної віспи. І робилися натяки, що якщо Росія вирішить таємно застосувати цей вірус для атаки, то швидко купірувати епідемію може бути нічим.

Нинішні випадки (їх поки що кілька десятків) можуть до Росії ніякого відношення не мати. Проте. Конспірологія базується на такому домислі.

Кремлю зараз як повітря потрібні якісь катаклізми для перемикання уваги західних суспільств із теми війни. В ідеалі для Кремля – щоб Європу вразила якась недуга страшніша за ковід, до якого вже звикли. Бо сподіватися на масштабний землетрус не доводиться.

читайте такожРозплата Росії буде страшною: війна увірветься до кожного російського будинку і сім'ю

Росія вже натякнула, що буде перемикати увагу. Зокрема, помахала перед носом європейських лідерів загрозою нової війни на Балканах шляхом розвалу Боснії і Герцеговини, втягування Сербії і розростання замісу.

Деякі соціально-економічні проблеми у зв'язку з введенням санкцій проти Росії – це нешвидка історія. А от стара добра епідемія була б Москві дуже доречною.

читайте такожКремль обгидився і запанікував: чи наважиться Путін застосувати ядерну зброю

В цілому ми зараз моніторимо теми-"перемикачі". Віяло публікацій про те, що "Захід скоро втомиться або вже втомився від війни " – це жжжжж неспроста.

Олексій Копитько, блогер, радник Міністра оборони України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти