Авдіївка та план "Б"

10 грудня 2023, 08:10
Ведеться ретельне перегрупування і доукомплектація підрозділів після божевільних, самогубних хвиль наступу.
Авдіївка та план 'Б'
ЗСУ / Колаж: Главред, фото: 53 окрема механізована бригада, 241 окрема бригада Сил територіальної оборони, Facebook

В районі Авдіївки в останні дні відзначається цікаве явище, а саме, по більшості напрямків атак, РОВ застосовують в основному підрозділи зі складу 1 АК (так званого "ДНР"). У свою чергу, регуляри, яких в районі Авдіївки більшість і вони куди більш боєздатні, не так часто беруть участь в бойових діях.

Наприклад, в районі Веселого, використовуються виключно тушки зі складу 114 ОМСБр. Та ж 114 ОМСБр за підтримки 1454 МСП 1 АК вела штурмові дії в напрямку Кам'янка-Авдіївка, каштанове, мінеральне. Ця ж бригада оперує в районі коксохіму.

Російські регуляри відзначаються в районі Водяного, це 55-я і 74-я ОМСБр 41 ОВА, але в основному на забій там йдуть тушки 1-й ОМСБр 1 АК. Так само, в районі Славне-Новомихайлівка відсвічує 39-а ОМСБр 68 АК, а Луганське-Новомихайлівка 255 МСП 20 МСД 8 ОВА.

відео дня

При цьому, найбільш боєздатні 15-я, 21-я, 30-я ОМСБр 2 ОВА, не проявляють особливої активності. Хіба, що в районі Степового виринула 30-я ОМСБр і то, без особливо розмаху на широку ногу. Аналогічно і 239-й ТП 90 ТД сидить нижче трави, тихіше води.

Власне про що це все говорить? Ведеться ретельне перегрупування і доукомплектація підрозділів після божевільних, самогубних хвиль наступу. Причому підготовка ґрунтовна, з урахуванням відомого потенціалу, зібраного РОВ. За останній місяць у Авдіївки і того, що останні тижні застосовується переважно піхотна компонента 1 АК, з обмеженим залученням механізованої компоненти.

Відповідно, третя хвиля наступу, куди більш потужна, ніж попередні дві, може відбутися до кінця грудня, вже протягом найближчих тижня – двох.

Це цілком логічно з урахуванням відомих дедлайнів взяття Авдіївки, встановлених російським командуванням, а саме, перший – до Нового року, другий – до проведення так званих виборів, так званого президента Росії.

У цій свезі, на себе звертає увагу і надмірна активізація росіян по всій Східній лінії фронту. Лиман-Куп'янська вісь, Бахмут, Авдіївка, сама собою як зрозуміле, Мар'їнка, а так само, більш ніж упевнений, незабаром почнеться підвищена активізація рів в районі Вугледара.

У певному сенсі, вся ця активізація не має якогось глобального тактичного, і тим більше, стратегічного сенсу і це так. Сенс цього всього кривавого перформенсу-реалізація плану "б", на випадок провалу окупації Авдіївки до виборів в Росії.

Справа в тому, що командування РОВ на випадок провалу окупації Авдіївки до виборів, тобто, крайнього дедлайну, за невиконання якого можуть полетіти голови, вирішило випробувати удачу за іншими напрямками як запасний варіант. Авось вдасться захопити Мар'їнку? Чим не альтернатива Авдіївці? Або Вугледар? Повернути під контроль РОВ Кліщіївку або Андріївку? Захопити Синьківку і обіцяти росіянам захопити Куп'янськ, а звідти і до Харкова ж рукою подати!

Тобто, замість економії сил, у зв'язку з високими втратами в районі Авдіївки, командування РОВ обрало варіант розосередження і витрати ресурсу скрізь, де вони бачать перспективу, що-небудь урвати.

В цілому, це виснаження їх ресурсу, розосередження по дуже широкому фронту, без будь-якого певного результату, але головне навіть не це. Головне те, що вони самі не вірять в те, що їм вдасться в короткостроковій перспективі окупувати маленьке містечко, у якого сконцентровано кілька загальновійськових армій і більше 40 тисяч людського ресурсу.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти